Sembelit ketika hamil

Nak bertanya. Ada tak yang sembelit masa mengandung. Saya sebelum mengandung memang suka minum nescafe Dan lepas sy minum mmg akan pergi toilet. tapi sepajang mengandung sy memang tak minum langsung nescafe. Ada cara tak nak bantu sy? #bantusharing #ingintahu #firstbaby

4 Balas

Puan lebihkan minum air putih mkn sayur byk dan buah2. Sy masa 1st baby sembelit teruk sampai mmg trauma la klu nk membuang mkn ubat lembut najis pn x jadi. Pernah la nangis dlm tandas 😅😅Alhamdulillah utk preggy kedua ni sy pastikan minum air masak secukupnya makan sayur dan buah hari2 sepanjang mengandung mmg xde masalah sembelit. Lagi2 sy kene amik zinccoper dan iron katanya akan menyebabkan sembelit tp alhamdulillah sy berjaya. Sy doakan puan jugak 💪💪

Lebihkan makan buah sis, kalau boleh hari2 mesti makan buah. Epal/pear/jambu batu/ buah naga. Dan minum air kosong banyak. Setakat ni paling jalan bila makan buah naga, hari2 mesti membuang 😂

Setuju, cuba minum yakult/vitagen/air yogurt. Setakat ni elok je membuang lepas minum. Dan bykkan air kosong jgk

3y ago

Ooo minum yakult ya. Bole try juga. Tq for sharing

try minum yakult/vitagen/air yogurt tu kalau makan buah2 pun tak jalan 😉

3y ago

Itu la kadang2 makan buah pun tak Jalan.