Kehamilan minggu ke berapa tidak dibenarkan untuk naik flight?

Nak babymoon tapi tak tau boleh naik flight ke tidakk

4 Balas

Haritu sy naik flight waktu 7 bulanBulan Mei 2022 baru ni .. pramugari beritahu 35 weeks above tak blh fly dah. Before 35 weeks okay je dan tak perlu surat doc sbb before fly sy ada mintak dgn doc , doc kata tak perlu pun dia nk bg sbb nnt dkt airpot kita kena isi borang. Nama borang tu declaration of pregnancy. Isi kandungan dh berapa bulan and so on itu saja. Jgn tak isi yg ni dkt airpot sbb nnt lambat kita blh masuk flight. Sampai2 je terus pergi kaunter ckp nk buat declaration. Just nak ada hitam putih yg if anything jd pada ibu pihak flight gak bertanggungjawab. Itu sahaja. Waktu tu sy naik Air Asia.

Hi mommy. Kena refer dengan doc. Kalau pengalaman saya masa 2nd trimester naik flight 3-4jam. Saya tanya doc dulu. Doc kata okay dan time tu pun takda masalah apa² so okay je naik. Tapi bila naik tu bagi saya rasa lah juga pressure (nak explain pun susah hehe). Apa pun refer doc ye. Kalau sarat sangat memang tak recommended.

hi mommy. boleh naik flight atau tak atas kebenaran doktor jugak. biasanya first dan second trimester takde masalah tapi masuk third trimester selalunya kene ada surat benar drpd doktor. kalau mommy takde masalah biasanya lepas je naik flight 😊

2y ago

thank you !.

tny doktor dlu