proses ibu hamil

Mumy y ad pngalaman, klau msa prrgnant ne apa y prlu d jga tuk mengelakkn komplikasi bersalin? First bby jd tk thu .. Knpa ad y ibu meningal smasa mlhirkan .?

1 Balas

Kena jaga pemakanan , elak makanan manis supaya tak kena kencing manis masa pregnant ni . Make sure blood pressure okay , kalau tinggi sangat boleh jadi salah satu sebab ibu kena bersalin awal . Hb pun kena maintain atas 11 untuk elak masalah semasa bersalin . Ibu boleh mati sebab kehilangan banyak darah masa bersalin . Minum air masak banyak untuk elak kencing kotor dan kurang air ketuban . Yang lain yang tak boleh control contoh nya macam baby tak gerak ke , baby selalu keras ke , jantung baby lemah ke . Doa banyak banyak insyaallah semuanya okay dan dipermudahkan