Susu badan

Hi mummy2 semua.. saya ingin bertanya lah. Kalau payudara kita jenis kecik ada ke susu badan ya? Saya risau nanti masa berpantang susu tak keluar. Sebab dah nak masuk 9 bulan pun tetek nampak kecik je. Hmmm 🥲

9 Balas

Saya berat 35kg, breast takde langsung. memang straight je. Orang mentgata je wak kata kesian baby nanti. Tapi alhamdulillah, masa pregnant nampak membesar sikit, walaupun tak besar sangat tapi baru 15w macam tu dah start keluar air dari breast. Mula panik ingatkan apa, bila tanya nurse, nurse puji kata inshaAllah susu banyak nanti masa baby lahir. Nurse pesan nak lagi banyak cuba kerap minum air masak dengan boleh consume buah atau sayur yang boleh tambah susu, jangan tunggu masa pantang, buat dari awal pun okay. Jadi saya ikut pesan nurse tu, yang penting ibu kena happy. Saya baca pun ramai kata kalau mindset ibu positif dan happy inshaAllah banyak susunya. Enjoy your pregnancy journey, ibuu 🌼

2y ago

sayur lobak putih

saiz breast tak mencerminkan saiz kelenjar mamari kerana saiz breast yg besar disebabkan kapasiti lemak yg tinggi bukan kapasiti susu. Tak kesah kecik besar ke yg tentukan banyak sikit bukan saiz breast, tapi sekerap mana ibu kosongkan breast. selepas bersalin, skin to skin dengan baby, belajar posisi menyusu dan cara latch yg betul.

saye bersalin umur 14tahun 9bulan , tetek saye leper je sis yela budak2 kan tapi Alhamdulillah saye menyusu sampai 2tahun lebih 😀 ank kedua brsalin umur 18 tetek xmembesar pun saye mnyusu inshaAllah ank ke3 pun bakal mnyusu tetek mmg saiz 32A pun xfulk cup 😂

Kadang lagi banyak dari yg tetek besar. Janji pandai set mind, yg baby perlukan susu.. Susu akan ada, ada or takde bagi je baby isap ikot time. Lama2 badan boleh baca ada baby nak susu. Susu keluar ikut bape lama or bape banyak baby isap. Bukan ikut saiz.

Insha allah ada susu.. Saiz tetek tak menjamin kuantiti susu.. Yang penting kena ada ilmu urutan breast untuk hasilkan susu.. Awk g jer jumpa lactation, insha allah settlw masalah susu badan.. Jangan ikut petua yang bukan² pulak.. Nanti terus takde susu

size payudara bukan penentu susu banyak atau tak. yg penting belajar ilmu penyusuan awal kehamilan utk bantu diri trigger pengeluaran susu nanti

Ada. Jgn risau, selalunya cukup untuk bayi. Saya size 32A. Menyusu anak 1,2,3 semua lebih 2 tahun secara penuh.

InshaAllah ada x semestinya tek besar byk susu ada je yg xde susu 😊

InshaAllah ada. Klu dkt hsptl nurse akn bantu.