Baby kurang gerak atau pergerakan cukup 10 tapi gerakan lembut x mcm selalu

Hi mummy semua...nk tnye Sye da 30 minggu 4 hari...gerak baby semakin slow atau lembut x mcm selalu ...itu normal ke?? sbb kite first mom jdi mcm² fikir ...nk g hospital tapi Xde rase sakit n tanda² lagi...

5 Balas

sebenarnya normal puan usia kandungan kita sekarang ni ruang dalam perut makin sempit Dan gerakkan baby akan terhad Dan normal kalau gerakkan dia slow Dari sebelum ni. asalkan dia gerak, puan dah boleh kira. dia gerak, gerak, gerak dalam 1 masa tertentu, dia stop, ok kira 1. nanti dia akan gerak lagi, gerak, gerak, gerak, stop, ok kira 1. biasanya baby akan buat beberapa gerakan sekaligus dalam satu2 masa. dia pusing, dia menggeluat, dia kick, semua tu kalau jadi dalam 1 masa beberapa saat, puan kira sebagai 1 gerakan. tapi pastikan kalau dalam masa 2 jam berturut2 tu langsung xdak gerakan, puan try minum ais, puan kacau2 dia, tetap xdak gerakan, puan mesti ke hospital untuk confirm. semoga puan Dan baby baik2 sahaja.

hi awk nk tnya mcm mna nk kira gerakan bby? means dia pusing2 tu kita kira jgk ke? sbb kalau nk tunggu dia kick kuat skrg dah jarang . just bnyk bergerak2

2w ago

ari tu baby kuat kick ...setiap kali dia kick Sye kira...ni da x kuat sgt kick Sye kira je time dia pusing lembut tu...

Haritu doc sy ckp, klau kurang air ketuban pun boleh menyebabkan kurang pergerakan baby

normal sbb ruang makin sempit, bby makin besar. as long as bby cukup gerak 10x.