Kerisauan ketika hamil

Hi mummy semua, saya pregnant 19week.. Adakah di antara kamu yang selalu rasa risau dengan kandungan. Ada sakit sikit terus pikir bukan2 huhu.. Ada tips ka utk hilang kan kerisauan ni #firstbaby

6 Balas

Yg ni kena control mindset. Jgn overthink. Kang dok risau sgt bebetul jadi, haru pulak kan 😅 biasalah sbb kandungan pertama mesti ada rasa nk berhati-hati lebih, risau itu ini. Tp bykkan baca pengalaman org lain, atau dgr cerita dr kwn kwn ke sanak saudara terdekat yg pernah mengandung. Kena yakinkan diri jenis jenis sakit yg paling betul kena alert (e.g sakit perut teramat sgt mcm contraction, tiba-tiba turun darah, dll) baru perlu risau.

kena banyak belajar apa yang normal dan apa yang x normal. kalau mommies lain alami benda yg sama, InsyaAllah xde apa yg perlu dirisaukan. sekalipun terjadi apa2 yg membimbangkan puan, doktor ada jalannya utk rawat masalah tu. berfikiran optimis orang kata haa gitu

normal sis kalau overthinking tuu tapi jangan terlalu biasakan.Kena kawal n lawan perasaan tuu..Sebab kesihatan mental ketika mengandung pun penting untuk tumbesaran bayi

"Dengan mengingat Allah hati akan menjadi tenang". Sibukkan diri. Bykkn mknn yg ada seretonin.

sy nak tanya kalau benang jahitan dah tercabut kira luka kita dah sembuh kan ???

samaa sis .. sy sllu risau kalau² tebelit tali pusat tu 😬😬😬