#Preeclampsia

Hi mummy semua ada tak mummy yang ada experience preeclampsia masa pregnancy? High blood pressure, kaki bengkak, keluar protein masa urine.. nak tahu bersalin berapa minggu ya yang ada kena preeclampsia ni? Normal ke atau c-zer? Boleh share pengalaman?

8 Balas

saya PE masa kndgan pertama. masuk wad sbb blood pressure tinggi. 7 hari kat wad. hari ke 8 induce belon, xberjaya.kemudian induce ubat 2kali. bukaan 4cm terus LB. penuh wayar segala ubat dan kena amik epidural sbb takut masa meneran nnti bp terlalu tinggi. selamat bersalin normal. pada 36w 5d. lepas bersalin terus kena checkup bp dan on ubat darah tinggi sampai bp stabil. saya 40 hari selepas bersalin baru stop ubat dan checkup.

1y ago

selepas bersalin berapa lama ya puan & baby ditahan wad?

1st preggy sy ada preeclampsia, gdm, low hb. Sy bersalin pramatang. Tu pun x tahu, pergi hospital sb bleeding. Sekali nya bukaan dh 4cm. Alhamdulillah sempat suntik dexa. Bersalin pramatang 33w, anak berat lahir 1.8kg masa 1st dulu. Bersalin normal

sy ade kencing manis,tekanan darah tinggi,protien dlm urin pun ade..first pregnancy doktor cadangkan sy untuk czer...sebab baby besar...dan sy ade slip disc...kaki bengkak tu xde plak...

sy takde PE. tp risiko PE. sbb urine ada protein + blood. 1st pregnancy sy dipaksa bersalin tp dh 39w pun. kali ni pregnant still ada msalah sama, doc suruh bersalin awal. 36-37w

masa saya pregnant saya ada anemia, low hb, keluar protein masa urine. 38weeks bersalin normal. 12 jam layan contraction tapi Alhamdulillah baby semua sihat. 2.72kg baby girl ❤️

2y ago

sya tengah alami sis..hb low,urine pun 2+ protein ,,tp kaki bengkak tu takde..tp tekanan darah sya ok..xde kencing manis..sya dh nak 2 minggu warded ni..

saya ade protein dalam yrine dn UTI result selalu 3+ bersalin normal . 12 jam di LR cuma baby masuk ICU 1 week . pneumonia paru² berair bab lama dalam perut

Sy ade pre-eclampsia dan GDM msa pregnant ank ke-4.. bersalin 36w5d, pecah air ketuban di rumah, mujur sempt ke hospital.. Alhamdulillah, bersalin normal..

kaki bengkak pernah alami...bersalin ngam2 due date...kali ni xtahu lg la