Luka jahitan lepas Bersalin

Hi mummy.. Nak tnya luka jahitan macam mana nak tahu dah oke ke belum ya.. Saya dah 2 minggu tapi benang belum lepas lagi.. Ada petua apa2 ke nak cepat benang tanggal? Maaf anak 1st. Tiada pengalaman lagi

3 Balas

Kena lap dan keringkan selalu selepas cuci atau mandi. Tukar pad dengan kerap dan jangan pakai ketat. Letak ubat antiseptik setiap kali lepas mandi. Keringkan di hadapan kipas. Kata nurse di kk saya, dia suruh saya rendam dalam air garam tapi saya buat sebab saya 2 minggu dah baik dan benang turun. Ambil protein jangan lupa dan makan buah banyak banyak

Ni normal ke ceaser? Klu bersalin normal, x pakai benang main putus lg sis. Hehe. Benang tu akan jadi isi. Tak pyh tungu pa² lg. Yg penting, luka tmpt bersalin bersih, kering. Tak sakit. Dh ok la tu.

5y ago

ok ok baik terima kasih 😘

Kene slalu keringkan