Pro and cons Detail scan baby

Hi mummy.. kalau tak buat detail scan okay ke ? Kalau dapat tahu ada ke abormalan pada baby, sebagai parents boleh buat apa ? Ada penyelesaian ke atas masalah baby tu ? Boleh ke baru nak ambil insurance / medical card selepas dah detail scan ? Saya ada terbaca di facebook, ibu tu terus murung dan tak enjoy with her prangency 🥲.. sy sebagai first time mom, sy nak tahu pros and cons buat detail scan ni.. #ingintahu

13 Balas

ye better buat, bila kita tahu ada abnormality pada baby, kita boleh siap sedia mental utk terima, walaupun kita akan sedih. Hakikatnya sama saja, kalau lahir dalam keadaan abnormal lagi sedih tambah dengan stress nak pantang lagi, nak ulang alik hosp refer pakar lagi, dah bersedia ke utk semua tu? Lagipun kalau something abnormal yg diagnose awal, pakar boleh prevent apa² yg menyebabkan worst scenario untuk baby, daripada tak tahu apa² better amik tahu sebab tu anak kita. Kalau scan gender tak nak tahu tu takde masalah tapi kalau berkaitan abnormality saya rasa mmg patut untuk detail scan. Memang tanggungjawab parents untuk tahu keadaan anak dia macam mana bukan sekadar enjoy pregnancy tanpa ambil berat benda² sebegini. Tapi kalau scan okey alhamdulillah lega hati tak payah susah hati dah fikir, just jaga kesihatan and banyakkan berdoa shj.

Bg sy better buat..walaupun kalau ada yg negatif ibu akan risau tp at least dh tahu awal n some boleh prevent. Takdelah tiba2 baru tahu lpstu ms bersalin tak ready..kalau taknak buat pn xpe terpulang masing2. Tp on the positif side at least kalau semua ok at least mak dpt rasa okay jugak. Apapun kita redha je itu jalan terbaik. Sebagai parents kita boleh berdoa. Kalau takut baik xpayah buat sis..tp kalau buat n baby ok, terus hilang rs takut tu. Apa2pun jgn difikir sgt n doa je yg baik2. Kwn sy pernah je doc detect yg abnormal tp dia terus buat majlis kesyukuran, sedekah byk2..alhamdulillah baby lahir ok.

4mo ago

btul sis, better buat details scan atleast kalau dpt detect abnormal kite blh ready mental, fizikal & emosi. apa2 pun doa yg baik2, semoga baby sihat & lahir sempurna

kalau mampu and ada bajet buat la sis. penting sbgai ibu bapa tahu tahap kesihatan ank. jdi parents ni bukan berkisar benda seronok je . ank dlm keadaan apa pun still title kita tak pernah lucut as parents. to me kalau u tk mampu buat detail scan boleh memahami lgi. but if mampu tapi takut nak buat sbb takut tak ok and effect urself to me mcm selfish la. faham risau but at least u dah boleh prepare macam2 sebelum ank u keluar. u boleh gali ilmu how to handle ank u nnt. i tak nampak keburukan bagi i detail scan mmg penting. but terpulang sis. kami luahkab pendapat je 😁

kalau dh buat detail scan & nmpk ada sesuatu yg abnormal biasanya doktor² ni akan refer kes awk kpd doktor pakar or dia akan advice awk utk jumpa doktor pakar. psl insurans pulak biasanya jenis takaful after baby umo sebulan baru blh buka polisi & sakit sedia ada tak di cover tp kalau konvensional tak tahu la kot ada polisi yg blh cover sejak baby masih dlm kandungan. apa pun sblm buat detail scan kena prepare mental fizikal utk segala kemungkinan. lps buat detail scan pulak kena berlapang dada & cari solusi if ada mslh pada baby. begitu 😊

Better buat kot. Dan fikir yg baik2 sis. Mcm saya tak buat detail scan sbb monthly check up kt hosp pakar swasta. Usg machine dah canggih cuma situ takda buat service detail scan cos will take time, patients ramai lak tu. O&G dah bgtau siap2 nak buat detail scan kt luar up to parents tp selagi dia tengok takda something wrong time scan dgn dia should be okay. So saya pun decide tak buat & fikir baik2 jelah. Alhamdulillah anak 2 org lahir dah & normal je

Better buat.. even kk pun galakkn detail scan kt swasta sbb kt kk dyorg x buat.. klu dpt detect any abnormality, kne refer pakar & dyorg tw la nk buat ape.. klu x nak buat detail scan skadar nk njoy pregnancy, baby kt dlm still 'sakit' & lps bsalin kne refer pakar gak.. Tw awal, pakar bley bg nsihat/treatment utk baby ble da lahir nant.. Tp ade je kes yg detail scan x ok, tp refer pakar, ok je xde masalah pape pun.. bykkn bdoa

better buat. i pun buat details scan. dont look at the negative side. kalau you mampu, you nak buat then you buat. doa yang baik baik. if detected abnormal, at least dah boleh prepare mental luar dan dalam. sometimes kan, if detect abnormal pun, ada je lahir normal. sometimes tak buat tapi lahir lahir abnormal. so anything baik buruk kena terima. doa yang baik baik inshaallah

Pendapat sy better buat details scan. Kalau ada bajet lebih, survey dlu medical card utk baby dalam kandungan. After that baru buat details scan. Incase dpt tahu awal, doc akan refer ke pakar and ada perancangan utk baby dan ibu utk jangka masa yang panjang. In shaa Allah sis moga bermanfaat and dipermudahkan semua urusan sis 😊

better buat. atleast bila kita tahu awal kita xde la nak terkejot atau apa. incase baby lahir baru dpt tahu terus takut nnt xboleh nak terima. ada kes yg parent xmengaku itu anak dorang bila anak lahir abnormal. sbb xde buat detail scan pape

better buat.. pengalaman sy baby 1st sonographer detect baby ada lubang dlm jantung.. pergi buat sekali lagi utk 2nd opinion xde Bila kita dpt detect awal.. hospital boleh pantau dan lebih berjaga2 Doa agar semua ok