Induce, any experience?

Mummy, boleh cerita pengalaman induce? Thank you 🫶🏻#ingintahu #firstbaby #bantusharing

27 Balas

saya overdue terpaksa induce.. Kena warded.. first day kat wad doc masukkan induce pil.. xde bukaan.. esok induce lg, bukaan baru 2 cm.. esok plk induce lg.. tgh hari check dh 3 cm doc suruh ready masuk labour room walaupun mse tu tk rse sakit pun sakit sikit² je.. dalam hati ckp betul ke ni aku nak bersalin dh, sakit pun tidak 😂.. masuk dlm labour room kena plk induce drip, yg masuk cecair dlm tgn tu, allahu time tu laa baru betul² sakit contraction.. tgh² tahan sakit tu doc pecahkan air ketuban.. makinlaa sakit rse macam nak lari keluar je dri situ 🤣 tahan sakit smpai pkul 10 malam (masuk lr pukul 4 ptg) lepas tu rse macam nak berak, so teran laa sorg² kt situ doc, nurse tkde sorg pun yg jaga.. husband je yg duk berzikir kt sebelah 🤣🤣 teran punya teran rse mcm something dh keluar sikit, sentuh² allahu kepala anak akuuu 🤣🤣🤣🤣.. nurse punya laa kelam kabut panggil doc.. 2 org nurse tekan perut and doc bagi arahan suruh teran.. time tu mmg tk ingt habis dh apa yg dh belajar sblum bersalin.. dalam kepala ni dh setkan jgn angkat punggung, tp haa ambik ko angkat jgk habis koyak smpai punggung 🥲 acane tk koyak keluar seketul baby girl 3.35kg 😂.. Pengalaman kena induce mmg xboleh lupa huhu.. dia punya sakit allah je yg tau 🥲

1y ago

Allahu, moga diberi kekuatan buat saya. Terima kasih Puan atas perkongsian ❤️

Kena induce sebab air ketuban pecah 🥹 Doc cakap, atleast kena tunggu 12jam kalau takde tanda, akan induce atau emergency czer (depends keadaan ibu & anak). Datang hosp pagi dapat katil malam 🤣 Malam lena je tidur sampai la ke subuh dah mula rasa sakit2. Pagi tu doc check bukaan masih sama, terus tolak pergi lr, induce drip. Tapi tulah disebabkan masa yg lama dan kena tunggu betul2 sampai fully bukaan, saya dah tak larat nak push, kena vaccum sikit, Alhamdulillah, selamat melahirkan. Proses melahirkan ni unexpected. Baca dekat sini pun, macam2 journey yang sedia ada. Semoga dipermudahkan segala urusan sis, & be positive tau! Sementara ni, selagi boleh gali ilmu, gali lah sebanyak yang boleh. Berbaloi untuk diri kita juga. 🫶🏻

1y ago

Thank you for sharing 🫶🏻

saya 2 kali induce. anak no 3, overdue 41w. masuk ubat bawah jam 11 pagi, mula mild pain lepas zuhur, start sakit kuat pukul 5 lebih cek jalan dah 4cm, tolak labour room check lagi dah 8cm pukul 6 lebih camtu bersalin. anak no 4, gdm on diet tak boleh overdue. masuk ubat bawah malam tu. takda rasa apa². esok pagi check jalan 3cm, drip induce pitocine pkul 8.30 am. pukul 9 lebih macam tu dah bersalin. alhamdulillah sakit tak lama. sakit bersalin normal atau induce bagi saya sama je. cuma persediaan mental kita tu penting. anak sulung paling sakit rasanya sebab tak get ready ilmu bersalin 😊 jangan lupa banyak² berdoa. serah sepenuhnya pada Allah. In syaa Allah semoga dipermudahkan segala urusan sis.

1y ago

In shaa Allah Puan, terima kasih ❤️

induce 2x, 8 jam di LR.. sebab induce saya leaking 3 hari even tgh warded. so far induce sakit dia rasanya kaw2 gaklah untuk sya first mom. induce first malam pkul 10 then 12 dah rasa contraction kuat tpi xde bukaan, maintain 2cm then esok pagi pkul 7 induce kedua, pkul 8 dah trasa contraction makin kuat dri semalam.. saya tibai lena sat sebab kalau jaga duk sakit contraction juga.. pastu saya pi buat squat jalan pusing ward.. baru 3cm tolak LR bru 5cm selama 8jam then LR nk proceed czer luckily last minute normal sebab duk rasa nak berak, skali 10cm kepala dkt pintu.. sedikit koyakan tidak digunting. 🙆🏻‍♀️ goodluck !

1y ago

Thank you so much Mommy ❤️

sy serah dri 39 mggu 6 hri. msuk2 pg tu trus induce ubat...lpas tu pg esk check 2cm...msuk belon plak...jtuh belon tghri 3cm....pastu msuk lg ubat...esk pg check 3cm jgk tp tolak lbour room jgk...msuk ubat ngn belon smua xsakit xde cntrction jgk...😅😅org lain ad yg trus skit...tolak lbour room pecah ktuban n drip air bru la strt skit...drip air sakit mngejut ..dr 5 mnit...jd 3 mnit pstu xsmpy sminit sakit...dr drip air kul 11...kul 2.50 bru bby kuar....yg pnting kna tenang je...bykkn zkir je time sakit tu jgn ptus zikir...alhamdulillah bby kuar 3.2kg xde jhit powm...

1y ago

itula..tahu mngdung je..xde prsdiaan lgsg pasal nk bersalin😅😅dh thu mngdung ank ke2 trus dr awal bljar mcm2...prepare awal2 smua...berpntang powm yg ke2 ni alhamdulillah dh ad ilmu lg2 follow doc emilda..mknn xde la pntang sgt asal suku2 spruh...xsshkn sgt org tua..kite bt sndri je...

saya induce 37weeks sebab gdm. masa warded jalan bukak 1cm. first masuk ubat pukul 7pagi. duduk rehat kat katil, baca surah maryam and then selawat². pukul 10pagi rasa sakit teramat and ada turun darah, bagitahu nurse. cek jalan dah bukak 4cm. 10.30pagi cek bukak 5cm. nurse masukkan ubat berak. pukul 12tgh hari tolak gi labor room. pukul 3.45 saya selamat bersalin. bergantung atas diri seseorang jugak berapa lama ubat induce tu berkesan. ada sorang lagi yg sama2 masuk ubat pukul 7pagi dengan saya, pukul 7malam baru dia bersalin.

1y ago

awak induce sbb gdm on ubat ke? masuk wad 36week ke? bila doc bagi tarikh warded?

First baby dan ada GDM so kena induce sebab langsung takda tanda nak deliver. Bukaan saya slow, 25/1 0830am saya induce, 27/1 0430pm baru beranak 😅. Dari 0400pm 25/1 start mengeras perut, malam tu contractions agak kerap, esok nya 26/1 seharian contractions, 27/1 0730am check masih 3cm tapi contractions sakit sangat rasa. 27/1 0800am, 4cm bukaan masuk labor room. 9 jam tunggu bukaan penuh pulak. 😭😅 Jenuh la nak beranak lepas ni. hahaha tapi apa pun enjoy your journey mommy! May God bless you.

1y ago

Terima kasih Puan for sharing your journey ❤️

Kena relax. Semua jenis induce saya rasa dan failed. 😁 Kena emergency czer sbb bacaan degupan jantung kandungan tak ok. So reda lah kena czer. Apapun didik diri tenang dan reda dgn apa jua kemungkinan berlaku. Ready juga postnatal slps czer. Saya dok yakin nak vaginal birth. Sekali, perancangan Allah, kena czer, tak ready langsung nak uruskan luka czer dan lain2. Ada masa terluang Google dan tanya kakak dan ipar2 yg pernah czer.

1y ago

Alhamdulillah, dah emergency, kita fikir diri n baby selamat dan team doktor buat yg terbaik. Syukur...

I induce 38 weeks atas nasihat doctor. Masuk ward jam 12 lebih tengah malam. Masuk ubat dekat jam 3 pagi. Tak ada bukaan lagi. Tak rasa sakit ke apa ka.. tidur sampai pagi jam 6 lebih. Mula sakit bila nurse tambah drip pagi hari. Still boleh tahan lagi sampai jam 9 nurse tolong bukaan. Jam 10 beranak. Memang sakit tapi i dah prepare for few months. Every day i remind myself, sakit sakit but need to be strong.. kejap jeh sakit sangat. Dalam 30 mins macam tu

1y ago

Terima kasih for sharing Puan ❤️

pengalaman sye,,Sye induce sbb baby xcukup gerakan,,masa induce ubat yang pertama xrasa sakit,,dokter cek pun 2cm,,lepastu masuk ubat yg ke2 sye dh mula rasa segugut,,sakit pinggang masatu Sye bawa berjalan/jalan itik,,xlama tu Dr cek sye dh 3cm terus tolak labour room,, Dr pecahkan air ketuban dan sye layan contraction dari pukul 6 smpai 9(hanya Allah saja yg tahu rasanya mcm mana),, alhamdulillah pkul 9 sye selamat bersalinn secara normal☺️🌹

1y ago

Alhamdulillah terima kasih Puan buat infonya ❤️