Tips anak tak mengamuk masuk buai

Mummy, ada tak tips supaya anak tak mengamuk nak tido. Anak dah bagi tanda2 mengantuk, saya masukkan dalam buai dia mengamuk2 pulak sambil balik2kan badan dalam buai. Setiap kali nak tido macam tu lah dia. Nak kata saya lambat tidokan takde pulak sebab bila nampak je tanda dia dah start gosok2 mata tu saya peluk2 dia dulu lepastu masuk dalam buai. Bila masuk buai je dia balik2kan badan dia lepastu mengamuk2 dalam tu. Terpaksa angkat n tenangkan dulu the letak balik dalam buai. Saya ulang step sampai dia tenang. Saya pun naik buntu dah. Kalau duduk dengan parents dorang pike saya tak pandai jaga baby. Aduhhh

2 Balas

Allahu baby saya pun sama macam tu masa umur dia 4 bulan, masa tu dia pun baru master skill meniarap. Ni dah masuk 5 bulan dah kurang sikit mengamuk dan balikkan badan walaupun kadang kadang tu masih akan mengamuk. Mungkin ada perubahan masa dia beralih bulan. Saya faham sangat perasaan awak, hang in there mommy!

Usia baby? Memang dah biasa pakai buai ya? Selalunya kalau baby macam tu, baby taknak buai.

5mo ago

baby 5 bulan. dari umur dia 2 bulan dah pakai buai. time siang je buai. malam tido katil. kalau malam dia nesting atau time menyusu dia akan tertido. siang ni nesting dia jadi panjang n sampai dia overtired jadi saya prefer siang pakai buai. cuma tu lah time siang kalau nak tido je mesti kena mengamuk dulu. dah letih baru dia tido