eczema ke macamni?

Mummiesss...helppp... Kalau kulit baby jadi mcmni nak buat cmne? Kesian kt dia..xtahu la knapa naik ruam kasar cmni..any advise? Ubat apa yg bagus? #48daysold

eczema ke macamni?
24 Balas

Ekzema.. anak saya kena time sebulan abis satu badan, dia sensitif dgn sejuk. Kebetulan appt dia cucuk sebulan dan jumpa doc. Doctor check n confirm ekzema, seblm balik doc suh ambil aqueous cream bg moustirisekan kulit dia. Stop pkaikan apa2 losyen n bedak, doctor pesan mandi pkai sabun seba med ph balance or cetaphil moustirize n bath. Alhamdulillah lps 1 week plus nampak perubahan. So Selamat mencuba mummy..

4y ago

sama lah . aqueous cream

Sama mcm baby saya sis. Mcm2 sy try pakai. Vaseline, tepung ubi kayu, consult doc kata ruam susu je. Doc bagi cream. Pakai ada la kurang sikit tapi tiba2 naik makin banyak n merah teruk. Trus pergi farmasi beli cream zaricort. Alhamdulillah licin dh kulit bby sy lps 2x pakai je.

Saya sapu ezerra cream pastu doublekan dgn sudocream..dh getting better dh... Than sy tukar susu.. Baby cmpur susu bdn n susu fm.lepas bg susu bdn mmg sy akan lap sekitar pp mulut dia dgn air suam.. Tp rse dia alergy susu fm jugak...after tukar susu tu mmg nmpk oke sgt dh...

4y ago

Pernah jd jugak kt ank sy. Mak suruh pakaikan bedak sejuk tp xelok2 pon. Last2 sapu nipis sudocrem. Alhamdulillah licin balik kulit dia. Sekarang saya bli 2 sudocrem satu untuk ank satu untuk mak. Jerawat kecut bila bubuh sudocrem tu. Ehehee

ank sy pakai krim nie. ms terkena ruam pipi yg teruk. dokter pakar kulit yg srh sy beli krim nie. dlm 5 hr. dh bersih kulit muka ank sy. tp sapu nipis je. tak boleh byk. wktu bayi tidur mlm.krim nie. ruam lampin blh juga. utk azema

Ruam susu agaknya sis. Orang dlu cakap susu awk tajam. Lepas susu tu lap sekitar pipi. Ganti sabun mandi dg cetaphil baby. N sapu dg sudocream. In sha Allah cepat hilang.

itu bukan eczema..ruam je...anak 1st dulu pun mcm tu...bila dah besar die xleh panas mesti naik merah2 kat leher...itu je..jgn risau..

Boleh sapu MKDI sis. Haritu baby sy pun ada naik ruam2 camni. Sy sapu alhamdulillah dah baik

sia awk pakai range ezzera sis . sy ok dh anak sy pakai ezzera . dia lg trok dr bby awk

Lepas susu lap pipi. Mandi xpayah guna sabu, tunggu besar sikit baru guna.

Pakai cetaphil baby daily lotion Sy pakai setiap hari dua kali utk ank sy