Tiba-tiba mengalami kegatalan semasa 35w6d

Hi mummies sekalian. Sy tak pasti kalau ada yg pernah bertanya soalan yg sama dgn sy/mungkin terlepas pandang dari pihak sy. Sy skrg sedang hamil anak pertama 35w 6d. Macam tengahari ni baru sedar yg di bahagian depan leher sy dan bahu sebelah kiri ada muncul biji2 gatal tu. Patutlah malam td sy tiba2 rasa gatal dan syok menggaru. Mcm allergic lah pula. Tapi ni memang tiba2, sbelum ni awal2 trimester tak pnh lah pula pelik2 gatal badan macamni. Bahagian ketiak sy dua dua pun tiba2 merah, berpedih dan ada gatal2 tu. Smpai 2 kali jumpa doktor klinik luar dan doktor cakap macam ada fungal infection & mungkin disebabkan hormon semasa mengandung. (Sy tak pernah ada masalah ketiak sebelum ni) sy harap ada mummies legend yg boleh jawab soalan sy sbb sy tak tahu siapa lagi nak dirujuk #ingintahu #firstmom #firstbaby #bantusharing

7 Balas

saya baru bersalin sebulan lepas . seumur hidup tak pernah badan gatal gatal . even pregnant pun takde. lepas jer bersalin naik lah pula merah merah gatal gatal. dah pergi jumpa doc inject dan ubat sapu ubat makan semua pun tak jalan juga ni. kata sebab hormon. ada tengok review orang katanya try brand jolicare. saya baru nak beli . hmmm harap kalini berkesan lah

Sy dari stat mengandung smp la sekrg dah nak masuk 28 minggu... Badan biji2 mcm jerawat pas tu gatai habis..., tengkuk, ketiak hitam 😂😂... Tunjuk dkt mak... Mak kata biasa la pembawakan baby... So sy x pakai sebrg apa pun ubat... Sama la dgn muka sy habis... Tp sy sanggup berkorban untuk anak... Sebb dah tggu 11 tahun dah ni....

9mo ago

Habis pantang nanti boleh cantik lagi...berkorban apa saja demi seorg anak 🤭

pernah jgk kena fungal infection ni kt badan. jadi tompok2. pastu makin besar. pakai cream yg doktor kasi pun xjalan. sy taruk bedak agnesia okey sikit..

hormon mngandung sis.. sye stat 2nd trimester pun naik gatal2.. ubat mcm2 jenis da try x jd jgak.. parut x yah ckp la.. memg redo je smpi hbes bersalin..

mungkin hormon mengandung. jgn garu sis, sapu lotion, beli lotion allano amway

Cuba letak krim defuzin-B, sy pun ada gatal gatal masa mengandung

Betoi... Sgt la.. Biji2... Pas tu jadi mcm jerawat lagi