CRAMP BAHAGIAN BAWAH PERUT

Hi mummies! Nk tanye mcm mana nk bezakan sakit cramp early pregnancy dgn sakit nk keguguran? (Nauzubillahminzalik) btw sy first time mom.

6 Balas

pengalaman saya - early pregnancy ni mcm on off sakitnya, kalau kita dduk kat kereta lama sgt then mula lah sakit cramp area bwh tu, kekdg sakit mcm kita sengugut rasa mcm rahim kita tgh buat kerja. tp on off la, kejap je. tp masa saya miscarriage tahun lepas, mula2 spotting skit ingatkan sbb penempelan ke apa, then dh start sakit cramp, tp waktu pagi je. dlm seminggu juga sakit. then masa hari start gugur tu, tu sakit sgt. rasa sakit beranak, rasa contraction sbb sakit tu je dtg plup keluar daging, then okay 2 min, sakit lg plup ada lg keluar. jd kne dduk la dlm toilet biar je benda tu keluar sbb kalau pakai pads pun tak guna, tak sampai 10 min dh penuh pdhal pakai overnight punya. bg saya sakit awal pregnant dgn masa nak gugur tu sama je rasa sakit senggugut cuma kekerapan dia berbeza. btw saya gugur masa last year bulan 3, skrg ni tgh preggy 8w.

Dec 2022 saya da pengalaman gugur.. sakit yang saya alami tu lebih kepada lower back pain. Masa tu baru² preg lagi...sy ingtkn sy period...padahal seumur hidup saya period..xpernah ada sakit apa² pun... Bila dah keluar sesuatu yg bukan ketulan darah dan xpernah keluar dari saya..baru sy tau rupa²nya sy sedang keguguran. Sekarang tgh bru² ngandung..early pregnancy cramp sy lebih kpd lower abdomen belah kanan... baring lurus and berdiri lurus sgt terasa sakit. bila duduk..sakitnya tak terasa sgt.

kalau sya dulu miscarriage , sakit berpanjang mencucuk kdg dari pinggang, miss v smpai ke kaki sakit.. sebelah side je masatu.. lpstu tklama keluar darah seminggu, dlm seminggu tu hari ke6 baru keluar janin sehabisnya.. lpastu lega dah kurang sakit..

4mo ago

ya...sama kita. Tp msa tu sy taktau sy tgh pregnant gara² period tak teratur. bila period tak dtg..ingtkn normal jk... Tp lepas angkat byk² barang berat. .. darah terus turun dgn byknya.. ingtkn period. Lower back pain punya sakit... Padahal seumur hidup klu period or sebelum period..mmg xda sakit apa² pun. Hari ke 5 bru janin keluar.. Bila tanya and tunjuk kat ibu..dia pun xtau apa tu sbb dia pn takda pengalaman MC(miscarriage).. Tp yg pastinya bukan ketulan darah..lebih kepada daging. bila sy search gambar keguguran org d blog..bru sy tau yg keluar tu janin sy...

Cramp pregnancy biasa belah bawah, on off. Tapi kalau nak miscarriage mmg akan sakit berpanjangan and akan lega terus lepas turun darah/ketulan darah. (Pengalaman sendiri)

Cramp early pregnancy on off sis. Tak lama, kejap ada kejap tkde. Sakit tanda nk keguguran tu dia berterusan lama, lg sakit dari senggugut

sama saya pun mcm itu wak ...tapi tk tahu pregnant ke tak..cek upt-ve pagi tadi ada keluar lendir mcm waktu subur ...