kantung ada, tp baby tkde. 7w5d #firstbaby

hi mummies, nak tanya.. normal ke skrg kandungan dh nak masuk 8 weeks. smlm scan doc ckp kantung ada tp baby tkde.. doc kata lagi 2 weeks dtg balik & cek kalau kata tkde means kandungan tk menjadi & kena cuci.. tp rabu ni saya dh set appoitment dgn kk untuk bukak buku pink, rasa patut ke saya pergi or tunggu lagi 2 weeks?

20 Balas

Tak pe sis, tunggu je dua minggu atau 3 minggu, tapi kalau betul tak nampak mmg akan kena cuci atau jatuh sendiri. Bukan nak takutkan, tapi benda ni berlaki kat saya sendiri. Saya scan week 5 nampak kantung je, mmg boleh terima sbb mgkin masih awal. Week 8 saya repeat scan, masih kosong and kantung je nampak, kantung mmg cantik bulat saiz pun ikut weeks. So dia kata 2 weeks lagi datg utk repeat scan, tapi saya sengaja untuk lewatkam seminggu so sya datang dalam week 11, so mmg kosong tak nampak baby. So masa ni dah redha sangat, discuss punya discuss, kata tak pa la rujuk pakar je, and doc klinik swasta pun buat surat utk saya refer pakar hspital. Tapi sempat amik apptment je tak sempat jumpa saya gugur dalam 3 hari lepas amik apptment. Saya gugur, bleeding teruk and kantung kluar sndiri je. Nasib keluar hbis, saya tak kena D&C, Saya ke emrgncy bawak skli kantung, sbb dorg nak cek,lepas sebulan pihak hospital call dorg sahkan, saya punya kantung mmg kosong. So sis kalau sis nk tggu, boleh je, Insyallah nampak baby kalai btl ada baby, kalau tak ada baby, sis kena redha, Insyallah lepas ni ada rezeki lagi. 🥰. Apa2 tggu keputusan pakar macam mana, dorg cek btul2 sebelum nak cuci apa. Bagi kes Sepupu saya pulak, dia rujuk banyak klinik bagi masalah kantung kosong ni, semua cakap bnda yang sama, kosong, and setiap kali scan dia mmg kena scan bawah,so dia redha and dia kena refer pakar semua, tapi dengan kuasa Allah, week 13 dia nk kena cuci tu, nampak baby elok jee.

2y ago

Sy gini la kes skg huhu

7 weeks tu msih awal . bg sesetengah org kantung je nampak,bby xnmpk lagi sbb kecik sgt..ada org yg dah nampak ..sbb kita xtahu prsnyawaan tu bila.. sy 6 weeks lebih xsilap pun kantung je nampak. 9 weeks check blik bru nampak bby dgn degupan jantung. takde pulak dr ckp mcm tu. selagi awk takde pendarahan skali dgn sakit yg memulas area rahim, inshaAllah tak ada msalah. lain org lain bdn. awk tunggu je lagi 2 weeks. kalau sy ,hold dulu buku pink. tunggu scan confirmkan untuk tengok degupan jantung n bby. buka buku pink ni sbelum 12 weeks pon boleh. sy hrituh ngam2 12 weeks bru buka sbb appointment full booking..tp kalau awk xpasti,boleh call kk tmpt awk ,tanya mcm mana..

sy pernah alami ni, klu kandungan tu tak mjadi tu pnggil as blighted ovum.. janin tu mmg tak mjadi tp kat urine still +ve klu test..3rd baby pn sy awal2 kantung ada tp janin takda so doctor suruh datang lg 2mgu then after 2mgu alhamdulillah ada nadi..kene call KK inform dlu yang 2weeks lg kene dtg balik tuk scan kt klinik swasta.. sllu nyer nurse kk akan suruh dtg after confirm ada janin..semoga dipermudahkan urusan sis sekeluarga.

Yer sis sy pon sama.. doc siap takutkan saya dengan cakap tak pernah lagi benda macam ni berlaku (tak nampqk baby) smapai husband sedih sgt dan down.. tp sy yakin sy pregnant..so better sis scan balik 2-3 mggu selepas tu.. alhamdulillah anak sy yg doc cakap xder tu dah 2 thun skg sihat baik baik je.. so sis jga mental jaga emo jaga makan percaya pada tubuh badan sis..

Situasi mcam sye jugak nie... disebabkan period sye xteratur..datang buka buku pink awal...gi scan baru 8 weeks dulu...pastu nampak kantung saje..baby belum kelihatan LGI... selepas tu, LGI 3 weeks repeat scan.doc kate baby kecik lgi...kena repeat scan lgi 2 weeks....smpai lah betul2x nampak baby...cume kena tukar tarikh due date jelah

Hello mama.. jan risau, saya pun begitu juga dlu waktu buka buku kat kkia, Dr trus scan. Masa tu dah 7w4d. Dah ada kantung tapi janin blm nampak. Dr bagi app tuk rescan selepas 2 minggu. Lepas 2 minggu tu scan balik, dah nampak baby dan degupan jantung sekali.. just doa banyak2 ya

sis tunggu lgi 2mnggu mcm tu...bnyakkan berdoa...sya pun kes mcm sis...blighted ovum....kntung ada,janin xada....sya fully miscarriage msa 12w...tapi xnak D&C...sya nk tnggu turun sndiri...xlama pun lepas hosp cucuk ubat kecut rahim ptg tu...mlm kntung dah keluar....

moga ada rezeki kita bersama. sy pun baru scan tadi, scan bawah gak, tapi kosong. Dr swasta dah buat surat pergi pakar untuk tanya dorang. tapi sy cuba hold dulu.. insyallah kalau ada rezeki kita Allah hadirkan dia dalam perut kita yer. Insyallah.

sye pun check 8minggu kantung je.. 12minggu bru nmpk janin dan heartbeat.. bertabah dan sabar ye puan..aslkan xder ape2 spotting dan perbykkan doa..Insyaallah Allah tlg permudahkan..skrg sye dh nk msok 30minggu dah..

hi mommy jgn risau, sy masa 7w pon just nmpk kntung je masa tu sy kena covid. masa scan 9w da nmpk kedip2 jntung baby.klau nk buka buku pink boleh je sy buka buku masa 6w.☺