Baby baru pandai latch on

Hi mummies, nak tanya, before this dari start baby lahir sampai dia 1 bulan 28 hari, saya memang exclusive pumping coz baby saya tak pandai hisap. Saya pump setiap 6 jam. So sekarang bila dia dah pandai, saya kena stop pump ke? Atau still kena pump utk elak kan bengkak?

2 Balas

Baby u nk direct selalu tak? Same kes la mcm saya, baby bru pandai latch lama sikit dua2 belah, sebelum ni sebelah je, tu pun xlama , sy keep on pump sbb die hisap xhabis. N kdg2 die xnak direct feed, prefer botol.

5mo ago

Harini banyak bg dia direct tp tu la dia x kenyang so bg jgk dlm 2oz lepas dia nyusu direct in case dia x kenyang.

kalau baby dah pandai awak bagi df je mami, tapi makesure jangan gap terlalu lama. Macam saya every 2 hours saya akan df baby sebab taknak breast bengkak.

5mo ago

biasa kalau baby kenyang dia lepaskan puting tu, tapi kadang dia suka puting dalam mulut hahaha. Sama la kadang baby saya ngamuk sebab lambat bagi susu badan