anak sembelit

hi moms..baby sya 1tahun 1 bulan skrng..sblm ni minum enfalac a+ then masuk 1 tahun sya tukr ke enfagrow a+ mindpro perisa vanila..28dec2022 sya mula tukr..mula2 tu ok tpi since 2jan2023 dia dh start sembelit pula ..tiap kali buang air besar mesti nangis..10jan2023 sya mula bagi dia pediasure tpi tu 2kali sehari je lh yg lain still bg enfagrow tu..last dia membuang 10jan tu mula2 menangis sebb keras then lepas beberapa jam dia membuang lgi tpi tu tdk nangis sebb cair sgt pula dh...pening sya..moms da jln penyelesaian kh?ank sya tdk sesuai ngn susu enfagrow tu sebb perisa vanila kh atau memng tdk sesuai ngn enfagrow?tpi sblm ni dia minum enfalac ok je pn...

5 Balas

saya enfa mom since 12y back. based on my experience mmg once u tukar dari step ke step ank akan ada masalah sembelit atau cirit. mcm sy apa saya buat nak tukat enfalac saya ke enfagrow saya tukar lambat sikit. after 2y baru sy tukar enfagrow. bila dah tukar tu pun u jgn tukar terus. campur kn dlu. contoh kalau sehari minum 5x. hari pertama 4x enfalac 1xenfagrow. pastu hari demi hari baru la u kurang kan enfalac ikut penerimaan ank. kalau tukar mengejut memg perut meragam. sma ada sembelit or cirit. just sharing mana tahu membantu ☺️

1y ago

and kalau boleh i suka recommend kan mommy ambil perisa asli or honey compare vanilla. vanilla rass dia lbh sweet compare the orthers. mybe y boleh try rasa . mcm my kids all of them mmg tak suka vanilla rupanya sbb manis i tahu pun sbb i try compare 🤣

Sy pun sama. Anak jenis sembelit. Dia pun minum enfalac A+ dan enfagrow. Dia akn sembelit klu tak mkn buah. Jdnya, 30 min sblm makan sy akn bagi dia buah dulu. Insya Allah membuang dia jd senang. Dua kali sehari mkn buah

Minum yg gentlease punya . Bila da naik setahun, mcm Anak saya, semua xsesuai, Cuma enfagrow a+ gentlease je xsembelit Sbb susu Dia Lebih halus untuk usus sensitif

1y ago

Sama. Cuma particle susu ni halus. Kira Kalau Anak ada masalah tido meraga’,Sakit perut Mmg sesuai. Saya da try mcm2 susu untuk Anak. So far ni the best walaupun harga agak ketuk sikit

Mungkin tak sesuai. Awak nak refer dengan doktor pun boleh. Kesian anak

1y ago

Ya, memang betul. Doktor yang akan suggest susu apa yang sesuai.

xsesuai kot