Bayi 3 bulan

Hello moms, smlm saya checkup anak saya 3 bulan. berat dia 4.8kg je. nak tanya mcm mana nak naikkan berat dia? nurse cakap kerapkan menyusu masalahnya anak sya taknak. dia nak 2 jam sekali 2oz ja. kdg dia tak menyusu 3jam pun habis 2oz je. as a first time mom saya risau sangat🥲baby fully fm #SeriusTanya #newmom

9 Balas

saya susukan anak ikut demand dia je. siang dia kerap nyusu. malam dia susu sebelum tido, pukol 8pm macam tu. bgn susu semula pukol 2,3 am. bgn lagi pukol 4,5 am. malam je dia kurang susu. tp berat alhamdulillah ok. sebulan naik berat berapa kilo? fully bf ke? ibu boleh jaga pemakanan, lebihkan sayur, protein. in sha Allah susu akan lebih bernutrisi, cukop untuk naikkan berat baby.

2w ago

tdo siang 1jam lepastu 1jam main dh main menyusu. ulang2 benda sama. skrg tbgh cuba s26

sis susu campur ke? baby saya dah tak susu badan lagi, total susu formula. dia baru masuk 3bulan tpi belum checkup lgi. last checkup 2bulan 6kg++. Saya susukan dia 3jam sekali. kalau anak sis demand tinggi, saya rasa takde masalah untuk dia minum susu. 2jam tu kira terlalu kerap. berapa oz sis bagi? sbb anak saya, saya mantain 4oz je bagi.

3d ago

nurse cakap klau dia taknak menyusu bg 1jam 1oz. ada baca komen lain juga selagi dia aktif, sihat jgn risau. tapi kita risau wak🥹 susu saya bg s26 + appeton baby drops tu tapi takda perubahan

Takpa awak, selagi nurse kata normal means normal. Tak semuaa budak sama. Anak sy pun berat diaa lebih kurg sama. Kadang 2,3 jam 3oz. Yg penting anak kita sihat sudah awak. Jangan bandingkan anak kita dengan org tau. Nanti kita jadi cedih. Btw tahniah awak dah jadi seorg ibu yg mampu besarkan diaa dengan baik ❤️

2w ago

terima kasih awak. terharunya 🥹🥹🥹😭

sama mcm saya 😭 ank sye fully fm . sebulan haritu berat naik 500g jee . minggu dpn cek 2 bulan seram nk prgi sbb nurse warning suruh naikkan at least 1kg @ 1.5kg .. bby sye minum dupro . ke sye patut tukar susu ? dia menyusu 2 jam 2@3oz pstu tdo . nti susu lgi . tpi berat nye gitu jer .. hmm sedih rase

2w ago

sama anak saya minum dupro. kazen belah laki saya cakap mungkin susu tak ngam dgn baby saya tukar s26 tu pun saya selang seli dgn dupro. dupro bnyk lagi

Ank sy fully fm..berat lahir 2.4kg..skng 3buln16hari berat dh 6kg..sy bg susu similac..siang mnyusu 4oz stiap 2jm..mlm mnyusu ikot demand..dy bgn minx susu bru bg..sbb xnk gngu dy tdo..sbb siang dy kurg tdo..

2w ago

okay nnti saya cuba

ok dah tu. anak setiap 2 3 jam bawah 3bln 2oz. lama2 akn naik sendiri badan. insyaAllah. kerapkan lg susu mom

2 jam sekali kira kerap dah tu. Cube naikkan kuantiti oz. Naikkan sikit2. 2.5 oz ke.

2 jam sekali tu kira dah kerap dah tuu… saya pon nyusu anak 2 jam sekali….

3w ago

Oic… okay3

anak sy 3 bulan gak tapi dye minum 6oz setiap 4jam