Tak tahu gugur atau pon tak!! Doc minta untuk cuci tpi sy tk nak, harap turun sendiri😔🥺😢

Hi moms saya pagi ni ada dukacita mengatakan saya keguguran kerana ada pendarahan NOW KNE ADMITTED in hospital AMPANG 😢 Saya sepatutnye da 12 weeks but period memang tak teratur start period (12/11/22 ) last (17/11/22) so klau ikot tarikh period mmg 12weeks but i pegi klinik luar dpt detect 4weeks ke 5weeks mcm tu, kantung kosong and kandungan tak menjadi But for me still rasa mcm ada harapan sbb baru 4weeks takot baby still kecil Sy diminta untuk cuci tapi sy tknk and tk setuju Kalau betul tkde rezki sy harap kantung keluar sendiri APA PENDAPAT SEMUA ? Patut cuci atau pon tidak ? Sbb saya tak pernah ada sejarah gugur , anak pertama semua ok but anak kedua jadi mcm ni Allahhu #ingintahu #pleasehelp #kecewa

Tak tahu gugur atau pon tak!!
Doc minta untuk cuci tpi sy tk nak, harap turun sendiri😔🥺😢
9 Balas

Maaf saya takde pengalaman, tapi for me. Selagi takde bleeding, or sakit2 better sis bsabar dlu minta jgn cuci. Doakan baik2 . Sy pun period tak rgular sis last period sama tarikh dgn sis, 17/11/2022 . Scan kat klinik luar tak nampak apa. Pergi pakar 11/1 - nampak kntung size 4w 25/1- still nampak kantung yang tgh mbesar ukuran 6w . Baby tak nampak lagi . Nanti 16/2 ni doktor suruh dtg lagi untuk checkup scan janin 9w . Sy positif yang baby sy menjadi. Sbb takde bleeding. Sy harap puan pun terus kuat ye! Jangan patah smgat. Slgi takde bleeding inshaAllah baby ok. Cepat or lambat, inshaAllah baby sihat. Cuma tarikh lari sikit 🥰🤲🏻 . Sbb baby sy pun lambat 4mggu behind dr tarikh lmp sptutnya. Doa banyak2 puan.

kalau saya , saya tknk cuci sbb selagi belom kluar seketol janin tu selagi tu la belom gugur lg .. klau awak yakin baby awk okayy , awak ikot je kata hati awak selalunya naluri seorang ibu betol , saya pon hritu scan masa 10w5d doc kata baby saya baru 8 minggu dan tiada denyutan jantung doc suspect saya gugur atau kandungan tk menjadi , tp sye ttp tk percaya sbb bagi saya selagi saya tkde pendarahan ataupon kluar janin seketul mcm tu selagi tu baby saya masih okay dan sihat , insyaAllah doa banyak2 ye Rezeki tu semua Allah yang pegang , klau dh memang tu rezeki kita mcm2 mana pon tetap rezeki kita ☺️☺️☺️☺️ sabar tauuu jangan stress2😘💕♥️

1y ago

Sya pn sama sis, kmarin Sya p scan doc ckp tiada denyutan jantung, scan dah masuk 3 bln.. Doc sru dtg bLik 2 minggu lg untuk scan bLik, semoga smuany baik2 shja.. AMIIN

Hai sis , kalau ada pendarahan tu biasa baby memang tk menjadi sebab tu dia tk membesar . Macam saya tahun lepas usia baby sebulan beza dengan period, then scan asyik nampak kantung sahaja tiada baby . Last2 dia bleeding sikit2 dan makin banyak . Semoga dipermudahkan urusan sis ya ❤️

mcm sy mmg bleeding saya now 7w. scan nmpk kantung shj usia 5w. semalam dah refer pakar kat sg.buloh dia bagi saya 2w. now dia kata 50 50. sbb dia cek pangkal rahim tak terbuka . jadi mungkin sis boleh tanya advice doc kalau sis nk tunggu 2w.

Mcm pelik ja dorg minta utk cuci. Saya tak ada bleeding tp masa saya scan haritu 4w tak nampak janin lagi ada kantung saja, so klinik suruh datang scan lagi sekali bila dah 9w, sbb awal2 takut tak nampak lagi.

sy pernah alami situasi yg sama sis diusia kandungan 5w tp sy ambil keputusan untuk tak cuci..sy nak biarkan sndiri dan alhamdulilah kandungan sy selamat ..sihat dan membesar dgn baik skrng

sis, saya same situasi mcm sis. kantung kosong. every week pge scan. Alhamdulillah masuk 10w baby da ade.

Maaf tiada pengalaman. Mudahan semuanya baik tanpa mudarat

Terima kasih