Bersama suami selepas keguguran

Hi moms, saya baru lepas keguguran 2 minggu lalu. Lepas darah dah kering. Bilahkah boleh bersama dengan suami semula ya? Saya baca kena rehat 1-3 bulan, maksudnya memang tak boleh bersama suami langsung antara 1-3 bulan ni ke? Atau maksudnya tak boleh pancut dalam sahaja? Maaf kami betul2 confuse #seriusnanya #firstimer #help #mintabantuan #bantusharing

7 Balas

Tunggu next period selepas darah miscarriage stop. Selepas first period boleh bersama tetapi untuk pregnant balik sila tinggu atleast 3 bulan untuk recovery uterus. Uterus healing sangat penting untuk kehamilan yang sihat. 6 bulan pun bagus juga boleh change to healthy diet, buat senaman , start prenatal vitamins paling penting folic acid. Tenangkan fikiran.

Sy gugur sblm ni sy pantang betul2 selama 30 hari. Berurut, bertungku. Tak bersama suami. Lepas hbs period kali ke 2 sy bersama suami. Suami pun memahami. Nak bg betul2 rahim kuat dan rehat. Dlm 2 bln lepas tu terus melekat. Cuma bila dah melekat semula ubat jgn tggl. Pemakanan kena jaga. Byk kan mkn sayur dan buah2

mcm saya lepas gugur dulu habis jee darah bersama jee mcm biasa tp mmg tak lepas dlm or pakai kondom sbb ikut saranan doc rest untuk 3 bulan . lepas 3 bulan baru on mcm biasa terus saya pregnant semula

bagi jarak sis. doc mesti ada bgthu kena bg jarak. at least 3 bulan, 3 kali period. bagi rehat rahim sis. klu sis nak plan pregnant semula, kena mkn folic asid mulai skrg untuk 3 bulan pertama.

Saya prnah gugur. Pastu bersama suami selepas sebulan tp suami xbuang dalam. Lepas 6 bulan rehatkan rahim baru plan anak balik.

kalau awak plan nak mengandung semula. pastikan sekurang kurang nya awak rehat 3bulan. utk rahim awak kuat semula

kalau plan nak pregnant balik,bg rahim tu rehat sekurangnya 3 bulan