Pengasuh selalu sakit

Hi moms. Nak tnya. Mcm mana cara yg baik nak atasi msalah anak selalu dapat sakit dari rumah pengasuh? Kadang² pengasuh sendiri yg sakit, pastu anak kita ikut sakit. Kadang² anak pengasuh yg sakit, pastu anak kita pulak tjangkit. Baby 10 bulan. Setakat ni dh 3 kali demam sebab tjangkit dari family pengasuh. Pengasuh pula ckp gini je, kesian baby kena jangkit. Kita yg btarung dengan tak tido mlm nya sbb jaga baby demam. Pengasuh jaga siang je smpai pkul 3pm. Apa yg sy boleh buat? #SeriusTanya

11 Balas

sye pnh alamai dlu. anak sye warded 5x punca drpd persekitaran rumah pengasuh sbb rumah dia kwsn banjir. spanjang 1y dgn pengasuh ank sye kerap batuk2 n nafas laju, kne chicken pox dgn kurap dkt kepala, demam. pernah skali tu anak2 pengasuh cirit birit, eh dia tanya pulak anak kita punca ke ? sbb time tu anak baru baik demam n still consume antibiotik. sye ckp dgn dia, antibiotik xdek kne mngena dgn anak2 dia yg tiba2 kne cirit birit. die mcm xpercaya 😅. lastly, sye resign je jaga anak sbb xlarat asyik nk cuti je. husb pulak time tu pjj. so sye pindah ikut husband. Alhamdulillah ank skang makin sihat n ssh nk sakit. sye sugget sis tukar pengasuh. pleasee sis sebelum melarat.

Hi saya pengasuh tapi terbalik pula dgn saya 😰 parents asyik bawa anak berjalan tempat terbuka sampai demam demam dah sakit tak alert kita sendiri yang kena nasihat/jaga dan rawat. (tepuk utk cair kan kahak, sedut hingus, buatkan sup ayam, sapu minyak bwg putih) anak asuhan saya dah napas laju pun still parents tak alert.. Jadinya, give n take. Kalau anak kita demam, kita bgthu pengasuh. Macamtu juga pengasuh.. Sama je nanti kalau anak anak kita dah sekolah, pun akan dapat sakit.. Nnti mom boleh cari alternatif utk pengasuh baru ataupun ubat yg kuat kan antibodies dia..

Kalau taknak tukar pengasuh, lepas ni anak dah masuk 1 year boleh survey2 vaksin utk imuniti dia kuat. Saya lupa nama. Tapi mcmtulah risiko bila kita letak rmh asuh. Nak marah tak boleh, mcm anak saya pun mcmtu juga. Nak demam/batuk sendiri susah, kalau berjangkit, senang je demam.. dah brp kali warded dah.. saya jaga anak saya lepas beranak sampai dia umur 7 bulan tak pernah demam/ sakit. Magic bila besarkan anak dgn tgn sendiri.

Normal lah jika hantar ke pengasuh atau nurseri, even di bawah jagaan keluarga. Kita tak boleh kawal jangkitan bila kita hantar je tempat begitu melainkan kita jaga sendiri. Pastikan ambil vaksin yg disediakan pihak kesihatan (bila perlu) untuk elakkan drpd lebih mudarat.

Tu biasa sis.. baby antibody x kuat lg.. klu hantar taska pn sme.. memg kerap sakit.. xde solution yg tepat.. mgkin bley tukar pngasuh la kot..

cari pengasuh lain je. should be diorang mudahkan kita, ini sudah susahkan.

tukar pengasuh la kn tahu dr pengasuh bkn dr kita tu, tukar je

Been there before. Saya tukar pengasuh

pengasuh dari neraka ke ni

2mo ago

Tolong lah jangan ikut tajuk drama dan novel bila komen. Sentap pulak saya. Kita mohon perlindungan drpd api neraka dgn menjaga agama dan adab.

tukar pengasuh