Hukum

Hi moms, nak tnya lagi.. Apa hukum bila sorg perempuan muslim x dinikah oleh lelaki muslim yg buat dia pregnant?? And perempuan tu dah lahirkan anak tapi ayah anak xnikahkan ibu dia.. This case suka sama suka. And anak diorg tu mcm mna ya??

2 Balas

Bila hamil ank luar nikah, lelaki yg buatkan pmpuan tue hamil xda hak, xblh letak bin dia pn...Dia just bg sperma je , jd xkawin pun xpe......Dan klau laki tue kawen dgn pmpuan lain n ad ank, ank laki tue & ank luar nikah dia bkn adk beradik pn,kwen pn bleh...sbb tue bila hamil luar nikah, laki bleh je suka hati lepas tgn..

Hukum ny pasti sis taw.. laki tu akan disoal nnt, dy x blh binkn dgn nama dy, x blh jd wali sekirany baby tu prmpn, x leh dibhg harta warisny.. tp si wanita tu pon disoal jg sekirany dy merelakn diri dy.. moga Allah beri Hidayah