Najis baby lepas start solid food.

Hi moms! Nak tanya, saya keliru sangat. Anak saya dah 8 bulan. Dah start makan 2 bulan, mula start solid, najis dia jadi seketul, tak mushy, tak cair macam minum susu sahaja haritu. Mula mula dia sembelit, 3-4 hari sekali baru poop, najis keras. Tapi sekarang dah better, Dia poop hari hari, cuma sekarang ni bentuk najis dia jadi pejal, ada moist sikittt je sebab najis dia berkilat, kiranya macam najis dewasa. Normal ke ya? Saya dah consult doctor banyak kali. Kami suami isteri dah tukar cara pemakanan baby ikut saranan doctor, kami ikut portion nutrient yang disarankan, kami lengkapkan pengambilan nutrient anak daily. Kiranya dalam sehari semua nutrient kena cukup and buah untuk lawaskan poop mesti ambil, & anak saya suka makan buah buahan. saya exclusive breastfeeding, Anak tak meragam bila pooping, cuma dia akan merengek sikit masa nak teran sekali dua. Lepas habis poop dia senyum senyum je macam biasa. Baby active, poop setiap hari, cuma saya perasan dia hanya minum air kosong dalam 50ml sehari. Saya dengan husband still cuba ajar dia minum lebih banyak air. Ada masa dia minum lebih, ada masa dia taknak minum. Banyak benda yang kami dah cuba adjust tapi poop dia masih sama macam ni. Minta pendapat momies kat sini ada pengalaman macam ni tak dengan baby momies? Ps: minta maaf ya gambar tak menyenangkan. Warna merah kat poop tu warna buah betik. #firstbaby #ingintahu #firstmom #SolidFood #8months #ebm #PoopConcern #emakyangkekeliruan #mohonpencerahan #mohondibantu

Najis baby lepas start solid food.
1 Balas

bg sy normal. ank sy sejak intro solid food, mcm ni la poo dia. dia merengek sbb tekstur poo tu dia xbiasa teran, klu tekstur mcm tanah liat ni masih ok. as long as tak keras ketul kecil2 hitam dan ada flek darah (ni tanda sembelit). nanti bila makin besar, bby akn auto ok teran.

12mo ago

Terima kasih puan atas perkongsiannyaa. Lega sikit hati saya bila tahu ada yang sama macam saya. Sebelum ni kami consult doctor sebab sembelit, najis dia keras warna hitam tu sebelum ni. Tapi makin lama, kami adjust pemakanan dia, makin okay sampai sekarang najis dia pejal tapi boleh picit lenyek macam tu. Sekarang pun dia dah mula poop setiap hari. Cuma saya masih keliru najis dia memang kena pejal begini atau kena mushy baru dianggap normal. Tak tenang hati ni setiap kali dia poop 😂