g6pd deficiency

hello moms , anak sy mmpunyai g6pd skrg sudah masuk sebulan kuning baby masih ada naik turun dah cek darah hati normal smua ok cuma kata doc kuning mmg lmbt turun . so nak tny kepada moms yg ad anak g6pd pernah ke korg ank msa bayi kuning dia lma🥺and akhirnya ok juga? risau ank dah msuk sebulan msi kuning so nak tau dri ibu yg brpengalaman spya lega sikit 🥺

11 Balas

insya allah turun jg tu sis...anak sya tda g6pd tp prolonged jaundice ..dkat 2bulan jg la bru bcaan normal...smua result darah ok cma tu la kuning anak sya lmbt turun....perna msuk wad 2hari sbb bcaan jaundice smpai 345 tau....yg pnting sis rajin kasi susu baby stiap 2jam...mkin kuat baby kncing insya allah mkin cpt turun kuning baby...sabar sis...🤗

mommy makan sihat2 tau minum air 0 banyak, breastfeed kerap2 1 2 jam sekali 24jam, anak saya pun prolonged jaundice jgk dulu, berlapang dada kena selalu gi klinik, berjaga malam sbb nak susukan anak,.. nak buat apa lg dah kuning dia lambat turun, hadap je la doa minta kekuatan & kesabaran

Anak saya takde g6pd tapi prolonged jaundice 2 bulan. InshaAllah tiada apa sebab doktor dah check darah dan semuanya normal. Cuma perlukan masa daripada baby je. Teruskan penyusuan setiap 1 jam-2 jam untuk membantu baby singkirkan bilirubin.

1y ago

@Anon umur anak sekarang 1 tahun 6 bulan.

Hi, anak saya ada G6PD. Jaundice pun naik turun 3 minggu pastu dah hilang. Pastikan baby minum susu setiap 2 jam..banyak baby urine,cepat jaundice turun. Ada juga parents I jumpa kat KK suggest bagi FM kambing untuk turunkan Jaundice.

anak sye xde g6pd pun jaundice sbulan.. hbes sume petua try, x jln jgk.. susu gap 2 jam+ topup formula pn x turun.. smpi amek drah kt tgn & urine tp sume normal.. kuning nye x tggi sgt tp jnis lmbt turun..

Ank first sy g6pd…mmg prolong juandice hmpir sebulan lbh…bru ok bebas kuning…keep bg susu dgn kerap n make sure dia berak kencing ok in shaa Allah akn trun jgk…no worries mommies keep positif ok

Anak kakak sy ada G6PD deficiency. Tp x de prolong jaundice. In fact die lahir 32 weeks, beberapa hari je kuning, lpastu dah boleh discharge.

1y ago

syukur🙏🏻trima kasih jwb sis

Anak saya lahir prem 34w . Kuning ngam2 2bln bru tkde sbb tukar susu dri s26 ke dutchbby Alhamdulillah dh tkde

ank ke4 saya g6pd. masa lahir mmg kuning lambat turun. tp alhamdulillah akhirnya ok. bg minum susu bnyk2

anak saya takd G6pd pun kuning lama . hari ke 34 baru bebas kuning sis . Sabar ye sis ☺️

1y ago

oky sis trima kasih🥺🙏🏻