Bayi 6 hari jaundice dan berat badan turun

Hi moms.. ada tips x untuk gain weight bayi 6 hari? Bayi sy lahir kena jaundice dan berat badan susut 12%. Skrg msih admit hospital. Risau la 😥

5 Balas

saya dlu anak jaundice smpai 15 hari..xturun turun..dia lahir 2.5kg ..kecik jdi nya mmg sush la jaundice nak turun skit.. bgi susu bdan dia xberak pulak.. trpkasa bgi mnum susu fm . ya allah mmg barai sbb 2jam skli bgun untuk bgi dia mnyusu.. kalau malam 4kali bgun. kira kita ni dh mcm x tdor la... pgi pgi muka serabai. sbulan juga la tdor x ckup dh dgn dlam pantang lagi .. anak kuning smpai 2kli msuk wad.. dri putih jdi hitam duduk bwah lmpu.. smpai ksdah jaundice sat naik sat turun .. doc nak tukr drah sya xbagi ... alhamdulillah lps sbulan dgn mnum susu fm smta mata.. susu sya mmg dh stop trus.. brat dia naik ke 3kg lebih ..cek kuning pulak lps sbulan alhamdulillah turun trus😢😢😢nsib la sya x decide nak tukar drah

Kerapkan penyusuan sis. Itu sahaja tips yang penting. Baby jaundice perlu menyusu setiap 1 jam sekali atau paling lewat 2 jam sekali. Makin kerap baby menyusu, makin kerap proses pembuangan baby sebab bilirubin akan keluar melalui najis. Awak admit stay sekali dengan baby atau tidak?

1y ago

cuba check takut dkt klinik takut baby ade toungue tie. n cara baby latching betul x. boleh mntk lactation counselor dtg rumah or consult online. pggl dtg rumah dlm rm80++ . consult kt google meet rm50

Baby saya kluar pun 2.9 drop 2.6 , saya bf bby 2 jam skali dia tdo pun bg juga susu dalam 2 minggu kuning drop 99 je dri 201 , berat pun naik jadi 3.8kg

kena susukan sejam sekali. mmg barai tp kena hadap je. pastikan baby bangun masa menyusu tu. dia x bangun ambik air lap kt muka n rambut dia

1y ago

betul sis.. klu berpantang dalam bilik sentiasa bukak lampu.. klu bilik gelap.. mlm pon kena berkorban tdo bukak lampu.. susu pon kne bagi kerap.. sy buat cm tu je.. alhamdullilah.. setiap kali check turun.. timbang pon naik..

baby sy pon sama. ibu minum Susu kambing and bagi baby minum Susu ibu. kalau xcukup terpaksa la Susu formula