Vitamin selain Folic Acid

Hi mommys. Nak tny, I baru 5 weeks + 6 days. Belum buat buku pink lagi. Nak tny, selain Folic Acid, vitamin apa yg boleh I consume ye? And I baru purchase Susu Rizqi from Mamadil. Anyone yg ada minum susu ni jugak? Is it good? ??

18 Balas

folic acid wajib. yg lain, ikut keperluan. klinik akan bagi vitamin jugak nnti. mkn yg tu je pon ok. klinik bagi vit c, folic acid, b complex, ade warna coklat xingat nama ape😅kalau x gi klinik lagi, boleh beli dulu. tapi wktu bukak buku nnti bagitau nurse awak ade makan vit sekian2. kalau klinik kt sini nurse ok je saya mkn vit beli sendiri. tp syarat dia bagi, kalau hb saya rendah atau x brubah wktu nx checkup, saya kena stop je vit tu. sebab xdek efek. haha. ikut penerimaan badan jugak

saya makan zincofer kk , vit c dan esp shaklee , jus delima gulsan . tapi better ambil selepas kandungan 2 / 3 bulan ke atas la . dan kalau masih nak yakin boleh minta nasihat doktor utk ambil vitamin lain selain dari kk yg bagi

folid acid pun dah cukup tuk kandungan awal... nie doc yg ckp folid acid nie tuk tulang belakang baby... kalo obimin tu kalo kandungan dah besar digalak kan mkn.. sye baru check ari tu kandungan sy 7week 1hari

hi. saya nasihatkan puan consume ubat dan supplement tambahan based on recommendation dari doctor sahaja. elakkan mudah terpengaruh dengan claim from maternal product.

kalau tak nak mkn folic asid bykkn mkn buah dan sayur hijau.. or minum susu yg mengandungi folic asid mcm susu HL.. amik yg plain sbb takde gula tambahan..

sy before buka buku pink , g scan kt swasta and doc bg ganilia, milical tablet (calcium) and ubat kuatkan rahim. so far g check up hb ok dr 12.6 - 13.8

Folic acid pun dah cukup untuk awal pregnancy. Nanti bila dah bukak buku pink, kk akan bagi supplement tambahan lain. Susu boleh teruskan minum

Makan obimin, sy 5weeks dh makan obimin. Masa 12w buat buku nurse kata HB sy bagus 14.5 alhmdulillah. And baby pun mmbesar elok.

hi, kalau sy doctor sarankan mkn supplement iberet folic 500 beli kat pharmacy kandungan sy 7w4d. tp tanya doctor dlu unt kepastian..

4y ago

First scan weeks brapa nk nmpk hearbeat ?

B complex and C would be a good supplement too. Folic acid jgn skip ya. Btw congratulations!