Normal/Sembelit

Hi mommy..nk tye baby around 5bln full BF mcm mne nk ditect dia sembelit atau pun x ye?cnth macam bby sy dlm 2-3hri bru berak then najis dia pekat tp xberketul pun ,lepas tu kalau dia nk membuang tu pasti dia akan meneran mcm kuat sngt mcm keluarkan seketul tu payah padahal najis dia cair shja cuma pekat laa..kalau mcm ni kira macam mna ye mommy?dia ad mslah membuang ataupun ape ye?#firstmom #ingintahu #bantusharing

1 Balas

meneran ialah proses yang normal bagi baby. sembelit, kebiasaannya najis berketul, keras. ada yang sampai berdarah sebab luka di dubur. kalau anak fully bf, boleh jadi sampai 2 minggu (maximum) tak membuang. sebab susu ibu mudah dihadam. ianya normal kalau anak active, tidak meragam. apa apa pun kenalpasti pattern anak. setiap anak berbeza. based on post awak, bagi saya normal. anak saya fully bf pun dia akan gap dalam 2-3hari untuk membuang. najis dia pun okay je. puan boleh refer stools chart di google.

4mo ago

Tq mommy utk info ni🥰