6 week 5day

Hi mommy2, sy nk mnta pendapat semua perlu kah sy pergi ke hospital kerajaan balik untk cek baby dlm perut sbb sblom ni perna buat kat klinik kerajaan. Dia ckp sy hamil luar rahim. Tehn doc suru dtg dlm masa 2week lagi, tpi sy still ragu2 dan esoknyaa sy terus ke klinik swasta untk double cek yg sy ni preg luar rahim ke tidak, alhamdulillah sy cek kat swasta doc ckp sy kandungan dalam rahim dan kantung sy besr. Cuma janin xnampak lagi nnt lpas 2week bru jmpa doc lagi.. Doakan nnti buat second scan dah nampak janin n heartbeat baby. #firstbaby #bantusharing #1stimemom

1 Balas

Kadang2 bila first opinion tak memuaskan hati kita, kita kena jugak dapatkan opinion dari tempat lain. Lebih selamat mcm tu. Tak apa la kalau terpaksa nak kena keluar duit sikit. Fikir utk keselamatan dan kesihatan diri je. Puan boleh je nak pegi cek kat hospital kalau puan rasa nak lebih yakin. Sepatutnya kalau kk kata pregnant luar rahim, diorang kena refer puan ke hospital terus utk dapatkan pemeriksaan pakar utk confirm kan betul ke tak pregnant luar rahim. Bukan suruh dtg balik kemudian cek balik. Ni memang procedure yg sepatutnya. Nanti kalau puan gi kk, cuba banyakkan bertanya dgn doc dan nurse so kalau puan dah dirujuk ke pakar, senang nanti kalau in case ada apa2. Ya, memang ada sesetengah diorang buat keje sambil lewa je tapi bukan semua. Sy tak condemn sebab sy pun staf jugak dan pernah merasa jugak. Haha

3y ago

Oo yeke.. Itulah klau ikutkn diorng kene refer sy kat pakar. Tpi ni xda.. Sy siap tnya xda apa risiko ke. Yg diorng jwb nnt 2week lgi dtg ke ospital ni kita cek klau dh ade janin. Sbb rasa xpuas tu yg buat kat klinik swasta.