Minta pendapat

hello mommy2 ? ? sy mau minta perkongsian ubat apa yg cepat naik kn HB , sbb saya ada masalah Hb rendah 10.5 ? misi tambahkn ubat d kk tu ambl 2biji 2xsehari tapi still tdk naik2 malah tambah turun.mybe tdk sesuai dgn saya. sya mkn juga mknan2 yg tambhkn Hb tapi tak tau laa , still x naik juga ? kadang stress jga gara2 naikkn HB sja. lagi 1 takut kena cucuk punggung ?klu HB turun sgt. sbb misi ada ckp kalau HB turun sgt 1minggu kena ulang alik Kk cucuk punggung ? so kalau boleh sya minta suggest dgn mommy2 semua ubat apa yg cepat naikkn HB ? thankyouu mommy? #First baby

64 Balas

Salam sejahtera.🙂 tahniah di atas kandungan pertama. Masalah anemia (hb low)sering kali terjadi.banyak jenis ubat yang ada jika di kk akan diberi bermula dengan 4 serangkai(ferous fumarate-warna meroon,tambah darah) kalau masih x naik akan diberi double dose,jika masih tidak naik atau ada alahan akan di tukar kepada iberet atau zincofer dll.jika tidak naik batulah akan cucuk intramuscular. Doctor juga akan memeriksa jika puan ada masalah anemia yang lain. Diharap segalqnya dipermudahkan untuk puan☺️

Sy dlu sama gn awk cuma lg rendah smp cecah 7 semua mkn zincofer makan, iberet makan, ubat pecah2 kk bg pun makan, obimin pun juga try makan tp satu pun xley semua muntah teruk smp xde bnda nak muntah.. last2 satu ubat je jumpa maltofer chewable (cokelat flavour) sehari mula2 mkn sebiji naik sikit.doc suruh sehari mkn 2biji okay la.. last2 doc suruh mkn 3biji sehari.. ubat ni dia xsekuat ubat lain2 tu.. so dia boleh mkn byk tu sbb hb sy rendah stat 7 bru sy mkn maltofer tu..

10.5 tu kira masih mild anemia.. Blm worst lagi, blh bantu dgn pmakanan ibu.. Klu cara makn ubt dah betul 1-2jam sblm @slps makan, tgk balik lps mkn ubt tu mcmna, klu ibu ada muntah, cirit birit dlm msa 1 @ 2 jm slps mkn ubt tu slah satu punca hb x naik sbb ubt blm d serap spnuhnya.. Atau pmakanan lain, caffien, minuman bkabonat,. Elakkan mkn junk food, blh tukar ubt slps consult dgn doc 😊

Saya pon sama dri pregnancy yg 1st sampai la yg 3rd ni...hb saya terlalu low...saya makan dri floic asid sampai la ke iberet folic mmg xjd apa2...termasuk makanan yg disyorkan oleh pakar...akhirnya saya kena buat ujian thalasemia...menurut doc...kalau kita ada thalasemia...makan laa segala mak nenek apa pon utk tmbah hb... ttp xde kesan....

Bykkan mkn sayur2an hijau, tembikai, kurma, kismis, kekacang.. Yg manis mcm kurma dan kismis boleh ambil sikit2.. Jgn byk sgt.. Semua ne boleh tolong tambah darah.. Selain tu hati ayam dan daging lembu atau kambing jg boleh tambah darah.. Ambil dlm kadar sederhana utk elak kolesterol ya.. Masak sup lebih baik 👍🏻

Mcm sy,mula ank sulung hb turun ke angka 7,hampir pitam..dimasukkan ke wad n masuk darah 3 beg,naik skit je x smpai pn 10..pakar buat ujian thalasemia..sy pembawa(alfa) bkn pengidap..skrg mengandung ank ke 3,dah 18week..hb still 10..mkn mcm2 pn x naik..nurse bgtau,bacaan 10 kira ok dh utk org mcm sy yg ada thalasemia..

Same la sy pn hb low...setiap kli appmnt msti amk drh bcaan msti 8kebwah...sampai kena refer doc pkar drah...cuba awk mnum air jmbu batu...sy mnum ad naik la jg 8.7hehe nk naik ke 9 + xpernah lg...byam brazil,almond,delima,jmbu btu,kerang,dgg, cuba la ikhtiar,saya sume tu da telan tetap xpnh naik..hehe

Try makan iberet.. Nak lagi berkesan minum bersama juice.. Klu boleh jgn minum kafein trutama kopi, kopi memerlukan 24jam utk hilang dr badan.. Segala mknanan yg kita mkn pd hari tu tidak dpt diserap dgn baik. Yg ptg jgn minum ubat bersama susu, milo dll.. Klu boleh jarakkan 2 jam selepas ambl ubat.

Sis sudah buat test untuk talasemia? Dlu sy pun mcm sis juga mkn ubat tpi HB tdk naik2 malah makin drop.. makan makanan tggi zat besi pun sama juga HB tdk naik. Last2 doctor suruh buat test talasemia, rupaya sy ni pembawa talasemia.

Cuba try cara saya. Skrh hb sy 11.0 Ambik zincofer selepas mkn sebelum tidur. Lps mkn ubat terus tidur utk elek pening n muntah Minum dgn jus oren. Minum susu 3 kali. Banyakkan mkn buah2 sayur2 kerang ,daging insllh akn naik