Rahim pendek

Hi mommy2 semua..nak tanya ada tak sapa2 yg kat sini pernah alami masalah rahim pendek dan kena ikat rahim (cerclage)..saya mengandung tahun lepas tapi baby saya meninggal dlm perut masa usia kandungan 19w..sebab kematian adalah jangkitan kuman..kemungkinan sbab saya melakukan ikat rahim tersebut..skarang saya mengandung lagi tapi saya takut perkara tu akan jadi lagi sbb doktor cakap setiap kali saya mengandung saya kena ikat rahim supaya mengelakkan baby keluar awal..kalau boleh saya x nak buat proses ikat rahim tu sbb takut tapi kalau saya tak buat..risiko tuk baby saya lahir awal adalah sgt tggi...boleh saya tanya pendapat semua mommy kat dlm ni dan kalau ada yg berpengalaman berkaitan perkara ni boleh kongsi tak??#silabantu

9 Balas

hai . maaf ngangu . sy pernah ank mninggal dlm perut , anak sulung 20w tahun lepas dan mninggal dlm perut dsbbkan jngkitan kuman dn skrang alhamdulillah sy hamil lg . kndungan skrang 13w dn doktor bggtau rahim sy pendek dn akan dcek smula ari slasa ni untuk tngok smula . doktor ade bgtau tntang ikat rahim atau masuk ubat stiap hari shingga 38w . kalau ikat tu mcm mane ye ? melalui jalan bawah ke ? sakit ke ?

3y ago

Mcm saya buat cerclage kene spinal bius lepas buat tu ada keluar darah skit dlm seminggu tu akan keluar keuptihan which is normal, kene jaga pergerakan. Bed rest. Jgn buat keje berat langsung. Jalan slow. Bgn pn slow2. Progestron injection saya amik dlm 4 minggu shj sebelum pasang cerclage.

Sis try pergi hospital lain. Pengalaman sy keguguran ank pertama... Doc tak cek btl2. Kli ni sy prgnant yg kedua. Sy tukar tmpt p berklinik. Syukur stakat ni klinik tmpt sy sangat membantu berbanding klinik lama. Dari A sampai Z dorg cek. Walaupun tiap minggu sy p klinik tpi rasa puas hati berbanding klinik yg sy pergi sblum ni

3y ago

klinik apa puan pergi

sy penah buat..hrp3 bertahan la smp bersalin..sy buat masa 14minggu lebih..nnt 36minggu baru g spital utk buka balik jahitan tu..skrg baru 16minggu lebih..risau jgk sbnrnya sbb sy ssh nak lekat...10thn kawin baru lekat no 2..yg no 1 jd anak syurga😢 doakan sy n baby selamat ya..ameen

3y ago

sy penah gugur b4 tu..sy gugur pon bkn sbb bleeding ke ape..tp kantung baby turun sendiri..

sy ad pglam mcm sis 2kali jd mcm tu usia kndugan 18week..tp sy x smpat nk jhit..cuma doc dh buat HSG kt sy dia ckp rahim smua ok cuma lps neh kalau prgnt kne ikat rahim tu supaya bby x jtuh..ad ap2 efet ke sis kalau ikat rhim tu??

3y ago

sy masa masa 1st baby jantung sume ok lg..cuma kantung turun sndr sbb rahim x kuat..elok ngandung kali kedua, sy jmp doc, tp doc x suggest apa2 even tahu history 1st baby, sy yg request utk buat cerclage ni..sbb alasan ssh ngandung..nasib Doc ok n buat surat ke GH..

Maaf mommy, saya belum pernah ada experience ni. Semoga dipermudahkan urusan dan selamat semuanya ye. Aamiin 🤲🏻 Mohon mommies Asian Parent yang lain boleh share pengalaman. #TAPsupermoms

Kalau jangkitan kuman bukan berpunca dari cerclage sis. Cerclage better biat sebab keadaan puntu rahim yg lemah. Kalau tak ikat memang risiko kelahiran awal tinggi.

puan sekarang preg yg ank-3 brp weeks dah buat ke jahitan rahim tu

3y ago

Okay puan faham terima kasih atas info nya ☺️

sis ada fb tk boleh tak sy nk tanya sis pengalaman kita sma

3y ago

masa akk buat cerclage tu brp minggu usia kandungan

saya ada chat puan , puan tak reply

3y ago

abis tu mcm mne nk contact puan selain fb