Punca hb low

Hi mommy² semua maaf nak tanya, apa ye punca hb jadi low?? saya buntu setiap kali check up hb sy low padahal hari² sy minum acid folik, minum susu, makan daging, sayur bayam, kurma, jus mamariam pun sy minum tapi tetap hb low 😞 #ingintahu #pleasehelp #seriusnanya

14 Balas

Sy ada check dgn doc private, hb makin drop start 2nd trimester ke 3rd trimester sbb baby yg makin nak membesar makin bnyak absorb zat nutrient dari ibu. Its normal tapi bahaya klu kita just ignored. So nak x nak mmg kene counter sebanyak mgkin dgn makanan2 berkhasiat. Sy underweight.. Masa 1st buka buku je Ok, next 4 kali check Hb semua low. Semua petua dah sy amalkan juga.. jus delima gulsan, buah delima, coconut virgin, kacang kuda, jambu batu, rendaman buah kering, dragon fruit, pisang, blackmores vitamin b+c semua sy consume hari2 dgn ubat yg KK bagi.. Hb ttp x naik.... Sy xde anemia/thalasemia.. Tp mgkin sbb dari sblum pregnant pun Bmi sy x cukup, jd apa yg dimakan masih x dpt cover. Doc ttp beri kata2 positif, teruskan pemakanan tu tadi, tgok 3rd trimester ada naik tak Hbnya... Klu xnaik juga, last solution cucuk/ injection.

2y ago

Cucuk ubat iron sis masuk dalam badan kita, ikut saluran darah

sya dlm masa 16 dan 20minggu hb drop xsmpai 10...lpastu..selain asid folik,vit c dan jus delima tiap2 pg sya amalkan mkn daging kicap...tghari mkn hati lembu/ayam,sayuran dan bnyk minum air hb jd normal...alhamdulillah...tp minggu lpas hb drop blik sbb puasa kan...cek kali kedua bru ok...naik 12.5 nurse dh runsing sbb berumur tambah plk urien problem smpai kena pi spital cek urin...terpaksa bbuka sbb nk kena bnyk minum air....lpas tu cek skali lg...alhamdulillah ok semua...

Saya dr awal preggy smpai now 32week mmg sy minum susu almond brwnd degrees beli kt family mart tu pastu rajin makan kurma kacang almond gajus pastu vco pn sy amalkan coffee mmg sy jrg minum pastu ada mmbe bg tips pas makan ubat doc lepas 2 jam baru boleh minum benda bersusu teh kopi apa semua tu.. so far Alhamdulillah Hb 12 ke atas… susu almonds mmg fav sy dr sblm preggy sbb dia diet x manis mmg no sugar

beli ubt maltofer minum 3biji sehari , pg 1biji mlm 2biji.. mkn jambu batu sebiji shri. minum ubt tu klau bole skli kn dgn air jus buah2 spya lbih brhasil . minuman berkafein tinggalkn dlu , elak mknn/mnuman yg boleh bt hb low . rajin2 mmbaca cri thu mknn/mnuman yg mna baik mna x baik utk bumil. and jgn lupa tidur sckupnya 8jam shri & air msak byk2. slmt mncuba

Sis dah berapa minggu? Baby kalau lagi besar lagi banyak dia serap zat/ darah dari ibu dia. Sis amalkan makanan yg boleh tambahkan hb, tapi jgn ambik caffein, milo, coklat, kopi, teh, nescafe, apa smua tu ye, dia halang penyerapan zat besi dalam darah🥰

2y ago

dah 23 minggu.. ok baik nnti sy cuba tanya balik doc.. terima kasih ☺️

Kalau ada ambil iron tab, elakkan minum bersama susu.. tak salah minum susu atau minuman berkafein, tapi ni lah punca penyerapan iron kurang…

kadang mmg ada history anemia. cuba tanya doktor. biasanya doktor akan bg tips dan ubat

sis,kena banyakkan mkn hati ayam pedal kerang..sy hb low.. Alhamdulillah berkesan utk sy

Boleh try mnum jus delima bancuh dgn air. Elakkan mnum berkafien.

elakkan minum teh kopi milo nescafe sngt cepat turunkn HB