Puasa 6weeks

Mommy2 sekalian puasa tak kalau kandungan korang baru 6weeks? Apa pendapat ? #ingintahu

15 Balas

tahun lepas pregnant time bulan puasa saya puasa juga. cumanya time sahur tu saya makan bagi kenyang & biasanya sahur hujung hujung waktu gitu. jadi siang hari alhamdulillah bertahan sampai waktu berbuka. ada juga la dalam 7 hari tak puasa. itupun sebab ada hari tak jaga time sahur jadi siang rasa lapar so saya buka ja puasa even kandungan dah beberapa bulan. risau efek pada baby. tak kisah pun kena ganti janji kita tak stress & baby kat dalam ok. puasa boleh ganti tapi anak dalam kandungan kalau jadi apa apa kita juga yang menyesal nanti. puasa ja awak setakat mana mampu. atleast kita cuba tunaikan kewajipan kan. kalau tak boleh tahan tu berbuka ja. orang pun faham kalau kita tak puasa sebab mengandung ni tak sama macam orang yang tak mengandung. bukan nak jaga diri ja tapi anak dalam perut lagi. nak lebih baik rujuk pada doktor. if doktor check ok teruskan puasa. saya masa check up pun tanya puasa boleh ke tak time mengandung & doktor cakap depend pada diri saya. puasa ja macam biasa cuma bila rasa lapar jangan tahan. terus berbuka. semoga dipermudahkan untuk awak berpuasa ye.

1y ago

sama sama 😊

saya 16w3d, saya pernah cuba berpuasa.. hingga ke pukul 4ptg.. waktu 4ptg perut saya sakit tak boleh diri saya tgh kerja terus menyangkong jerit sakit nak nangis sakit teramat perut saya keras sgt menegang.. kawan kerja terus bagi air dan belikan nasi ayam.. saya makan tak smpi 10minit.. hilang rasa sakit tu.. Alhamdulillah syukur pada keajaiban Allah.. saya syukur.. kemudian saya rasa bersalah.. saya smpi bercakap "ummi minta maaf sayang, awak lapar yaaa ummi minta maaf.." mulai hari itu hingga ke harini saya tidak berpuasa .. saya tak nak perkara itu berulang lagi.. saya sayang kandungan pertama ini, saya sayang anak saya, saya sanggup korbankan puasa saya demi kesihatan dia.. saya sanggup ganti puasa pada hari akan dtg..

sy ari pertama puasa smpi pukul 1 je.. mmg rasa nk pitam. hb sy mmg low pun tp niat awal nk puasa.. ari kedua sy try lg smpi pukul 12 pastu sy buka.. sy rasa nk pitam.. sy tnye dr.. dr kata sy boleh je puasa takat mana yg mampu.. lgpun hb sy low.. dr bimbg sy leh jatuh pengsan tiba2. setiap hari sy sahur sis.. sy akan berpuasa setakat mana sy mampu je. kalau sy rasa da mula melayang nk pitam sy terus je buka.. jnji niat sy setiap ari sy nk puasa..dlm masa yg sama sy kena pk jugak satu lg nyawa dlm rahim sy.. sy xkn paksa puasa smpi ptg kalau bdn sy da x mmpu

berpuasa . wajib berpuasa. tapi kalau dah tak larat , berbuka lah sebab kandungan baru nak jadi, banyak nutrisi diperlukan. sy mulanya tak puasa, risaukan kandungan. tapi lepas consult dgn doktor, kandungan sihat. so sy tahan je lapar . tapi sy dah trimester keduala. awak baru baru lagi pegi la consult dgn doktor awak dulu. lain org lain risiko. sy pun 6 weeks dulu pernah keguguran. nnti tnya doktor kesihatan awak mcm mne, baby okay ke tak,

1y ago

Tq 😉

I puasa time offday. Sebab i dh trimester ke 3. So x larat time bekerja puasa. I jadi letih sangat2. Kerja pon berjumpa dengan org awam. Banyak bercakap n banyak gunakan otak untuk berfikir. I x makan sangat tapi banyak minum air dan makan kurma. kerja pon 8 jam. So time puasa offday tu i x buat kerja sangat duduk rumah x buat keja berat banyak berehat. And baby pon alhamdulillah aktif.

saya baru masuk 8 weeks . puasa half day jee . sebab masuk je tengahari , da start mual , pening kepala , perut jadi takselesa . memang kena makan juga walaupun bangun sahur . dapat puasa penuh seminggu puasa je . then teruss half day sebab memang taklarat . rasa sayang bila tinggal puasa tu , tapi saya lebih sayangkan baby 😢 .

Jgn terus tak puasa. puasa tu wajib. islam tu mudah. apa2 pon cuba dptkn advise dr doctor sebab condition setiap mommy tak sama. allah beri kemudahan utk ibu hamil dan menyusu. jika awak berpuasa tiba2 rasa nk muntah, pening, nak pitam berbuka la. yg penting bangun sahur dan niat. kalau mampu berpuasa smpi pkol 10am je pon xpe. ikot kemampuan awak

1y ago

most wc awak🌻. semoga dipermudahkan urusan awak okay☺️

Puasa ni bergantung atas badan sis sendiri.. Kita ada garis panduan dah yg ditetapkan.. tapi puan kena cuba dulu puasa, bila rasa xlarat atau rasa membahayakan kandungan, kena buka puasa.. setahu sy mmg kena cuba puasa dulu cuma kalau keadaan tertentu yg xmengizinkan baru blh buka puasa.. maaf kalau slh

1y ago

betul cakap puan. kena cuba berpuasa dahulu. jika membahayakan diri atau kandungan dibenarkan utk berbuka. bukan bila tahu mengandung terus xnk puasa. niat dkt siti dah salah☺️

puasa ramadan ni wajib, rukun islam. sy dh 3rd trim. alhamdulillah buat ms ni tk ponteng puasa lg. tp wajib sahur wlupn cuma nestum & kurma. . kne cuba dlu puasa. klu tk larat bdn tk daya br lah buka. . gitu je sy pegang . . jgn lupa pantau pgerakan baby

puasa wajib buat sis. tapi buat sampai mana u mampu je. niat and sahur je mcm biasa. kalau x mampu nk teruskan boleh je buka. jgn x niat langsung. xbolehh mcm tu.