Pregnant & Vaccine Astrazeneca

Hi, any mommy yang dapat vaksin AZ and baru tahu pregnant? So far okay ke? Boleh share your experiences? Saya dah ambil first dose AZ and selepas tu baru dapat tahu pregnant. And second dose better tunggu after 14 weeks ke macam mana ya? #pleasehelp #ingintahu

4 Balas

setakat ni doktor kata boleh je nk ambik vaksin seawal 12 minggu dan tk ada limit mcm sebelum ni, maknanya selagi belum ada rasa nk bersalin tu boleh je vaksin. klu sebelum 12 minggu nk vaksin pun boleh, cumanya kena consult doktor dulu. sy pun suggest consult doktor apa-apahal, vaksin mmg elok cumanya klu ada medical history yg doktor rasa elok tangguhkan dulu then ikut je apa doktor ckp. semoga dipermudahkan urusan 😊

3y ago

Terima kasih atas respon nya 💕

hi, sy terus ambil 2nd dose AZ pd week7. Sbb sy jumpa gynae, mmg dia galakkan. tak perlu tggu 14weeks. waktu di ppv az um time consultation pun sama semua ok. Alhamdulillah now sy dah fully vax & kandungan dh masuk 10weeks :) Doakan sy & baby sihat ya. aamiinn utk awak jugak, klo awak risau ppv x bg awak minta Dr gynae tuliskan surat (ni cdgn dari Dr Imelda) sy baca di fb beliau

3y ago

sama sama. alhamdulillah semoga urusan awak dipermudah juga aamiinn

haiii kita sama. masa first dose rupanya dah ada baby. huhu. second dose next week. doc cakap boleh je amik walaupun tk ckup 12 ke 14mggu. sbb skrg kkm mmg sarankan ibu mengandung amek vaksin utk mengelakkan risiko. insyaallah xde pape.

3y ago

Alhamdulillah saya dah amik second dose jumaat lepas. Doctor situ advise as long dah 12 weeks above takde masalah 😊 hope membantu ya. Side effect pun alhamdulillah takde. Cuma lenguh di kawasan inject saja.

sy pun dalam dilema sekarang ini. 2nd dose sy pulak 27hb ni. klo nak bertangguh, pnt sy tgo nk dptkan 2nd dose ni.. 😥

3y ago

Better awak confirmkan dengan doctor awak ya. Insyaallah ada solution nya. Saya baru ambil second dose jumaat lepas. Masa tu saya baru masuk 13 weeks. Alhamdulillah semua ok 😊