bengkak kaki

hi mommy semua,maaf nk tanya normal ke klau kaki kita bengkak mcm ney bile da msuk 32 week.? rasa x selesa bile nk buang air dgn bangun klau duduk. ada x cara or tips nk kurang kn bengkak dkt kaki...? maaf first mom xbnyk bnde tahu.. hrp.ad yg dpt membantu..

bengkak kaki
6 Balas

Nanti checkup, inform doktor tau. Edema ni boleh jadi normal atau tak normal. Sementara tu, elakkan dari berjalan dan berdiri lama. Nak tidur boleh letak kaki atas bantal biar tinggi sikit.

10mo ago

okey baik.. sbb husbnd pon risau tngok kaki wife dye bsr sngt..

Normal sis. Saya masa trimester kedua dah kena. Alhamdulillah sekarang dah masuk 31 minggu baca BP masih normal. Nak suruh check BP sahaja sehari sekali. Suami pun selalu tolong urutkan kaki.

10mo ago

tapi kn sis rse nye kaki sy bngkak yg sblh kiri bsr cikit dri yg kanan.. haa mcm mne tu ?

sebelum tido suruh suami urut guna minyak tropika mumspa coconut bagi lancar darah dan supaya x bengkak kaki, letak bantal dan jgn gantung kn kaki. pastu tido pakai stokin .

tidur letak kaki tinggi sikit..sebelum tidur..sapu/urutkan kaki dgn minyak..saya buat mcm tu..alhamdulillah..better..jgn gantung kaki masa duduk..pastikan letak di lantai..

Normal sis. Masuk trimester ke 3 mmg selalu kaki akan start bengkak. Elakkan berdiri terlalu lama. Masa tidur, letak bantal dekat kaki utk tinggikan kaki.

10mo ago

sy kje memang bnyk diri n jln tp okey ke bile ddk lama nnty bby plk keras mnx berjalan.. pnh sy ddk je kt office x klur jln dye pnye keras kn smpai skit satu bdn

saya mula bgkak kaki dari 27wk, skrg 30wk, g klinik dr. bg kalsium, tp still bgkak jgk.

10mo ago

sy 31 week bru nmpk.bngkak dia