10 weeks 4 days

Hi mommy semua, masa 10 weeks ni tak boleh rasa lagi kan baby gerak gerak? And normal ke sakit belakang, pinggang dan tulang punggung especially lepas bangun tidur? Allahhhhh rasa macam lepas bertumbuk 😂 #newmomhere #First_Baby

17 Balas

Normal sis. Masa saya pregnant 10-20 weeks tak boleh duduk lama, nanti sakit bahagian tulang coccyx. Siap beli bantal donut utk dalam kereta. Kalau long journey lagi la bila keluar kereta mcm kena shock, sakit gilaaa. Bila kandungan dah besar sakit situ dah kurang, sakit kaki pulak hehe now dah 37w tunggu masa je. Doakan saya 🥰

gerak baby tak lagi, masih awal, tapi kalau sakit punggung semua tu lagi la, Saya kalau jalan jauh sikit, sakit tulang punggung kalau lama2 duduk dalam kereta. Tapi tu la Allah bagi rasa sekejap jee, Saya gugur week 12. Tapi lepas gugur hari tu, pinggang mmg masih rasa jugak sakit dia.😅

2y ago

@tanpa nama, Tahniah sis, best bila dengar org gugur, prgnant balik. Harap saya lepas ni rezeki sayamacam tu jugak la. Buat masa ni, rehat jap, sbb doc pun pesan kalau nk prgnant balik tggu 3-6 bulan, nk bagi rahim kita betul2 sihat. Tu la kan sis, mula tu nak terima susah jugak, tapi kena redha jugak la apa yang berlaku. Saya nasib tak D&C, tapi darah keja kluar ketul2 la, takut tengokk, dari rmh smpai la hospital, kira saya msa tidur tu, bngun2 darah meleleh smpai ke kaki dah kira kantung jatuh masa tu, Kena cucuk kecut rahim pun rasa sakit jugakk, sbb doc kata bukaan saya terbuka waktu tu. Seram bila ingat balikk,sampai basah kainn, dah la tak bawak kain lebih, sbb kelam kabut, saya anak first, tak ada pngalaman lagi😅.

normal sis xrasa bby gerak,sy now sakit blkg ,pinggang n perut td p checkup alhamdulillah xde apa cuma doc surh kuat minum air....tp sy kalau ckp2 dgn bby auto ak rasa dy mcm ad keras je mcm ketulan kecik tu keras,,doc ckp betul la tu bby...sy bru 9week,ats org ad blh gerak awl ad lwt

Alhamdulillah! ❤️ masa 10 weeks ni alahan saya dah tkde sangat, cuma sakit belakang tu allahuuuuuu hari hari saya mengeluh kat suami. Btw thank you mommy semua untuk response yang baik. Appreciate sangat, semoga anak anak kita membesar dengan sihat dan baik, insyaAllah! ❤️

anak pertama ada alahan sampai 3 bulan tapi sakit pinggang time nak dekat bersalin. anak kedua sekarang ya Allah first trimester dia hentam dua dua. alahan sakit pinggang. tidak tahulah. sengsara. sekarang 11week huhuhu harap sekejap sajalah 😥

2y ago

sama sis.. susah jga kawal emosi ni sbb waktu kerja.. sana lah muntah2 pitam.. gastrik memnjang... x makan sakit perut, makan sakit perut muntah.. minum air pun muntah.. harap kejap sj lah... semua ni.. rasa nak baring ja ni..

Sama ng saya 10w 4d. Tp alhamdulillah xrase skit sgt. Alahan pm biase jer.. kerap tersedar mlm 2 3x wajib utk kencing lps tue xselesa tdo. Semoga baby kita membesar dgn baik🤲🏻❤️

wei kitaaaa sama, sakit pingang di awal 10minggu skg dah nak masok 15ming pun still rasa sakit pingangg. Doctor kata sbb perkembangan baby. And jgn lupa minum air putih byk

2y ago

Sy mula rasa sakit pinggang ni sejak bulan ke3 smpai laa skrg dh 35w dh 😅 aduiii laa azabnya . Apa yg boleh sy buat urut belakang pakai lotion je tiap2 mlm .. bila bgun pgi okay sikit

macam saya, terasa baby mula bergerak, 23weeks macam tu. tapi tak kuat sangat. sekarang dah 28 weeks 4 day makin kerap terasa.

Paling awal 16w berdasarkan apa yg saya baca. Tu pun rasa halus2 je. Mcm bubble2. Tapi boleh rasa betul2 gerakan 18w ke atas

gerak baby tu awal lg...normal..bangun pelan2 yaa..mengiring dlu baru bangun ok