Gbs + keputihan teruk

Hi mommy sekalian..sy dah 2nd trimester..before pregnent xpernah ade kpthan but bile da pregnent keputihan melampau..kpthan tu x berbau ikan kering tapi berketul ketul n kadang tu smpai hijau..bila hijau tu buat gatal2 mcm nak cabut je rase kemaluan tu..saya nk tnye …ubat insert candida tu if x mntk kat kk boleh ke beli direct farmasi??…ke perlukan any surat sokongan doktor???…makan dah jage tp still banyak😭

5 Balas

saya macam awak juga baru2 ni. keluar keputihan dan gatal. masa appointment bulanan di KK, saya bgtahu nurse masalah ni. terus nurse refer pd doc untuk buat HVS. HVS tu nama penuh dia High Vaginal Swab. dia akan buat swab utk dapatkan sample keputihan tu. lagi2 kalau warna hijau, takut ada jangkitan kuman/bacteria yg bahaya yg boleh effect pd mata bayi. jd better refer doc utk dia check sama ada kena ambk antibiotics atau tidak.

sama sy tgh alami. dh amik HVS ms bulan 12. tp nurse xdpt2 lg result. tp bln 12 dh msuk ubat insert. ni jd blik. isau la. rabu ni br jumpe doktor kat SCOG. akn sy tny. tp xper ke lmbt2.

refer doc.. takut ade infection dah bila srart gatal n jd warna hijau..

Ade try cuci dgn air suam?

dh on antibiotik ke

1y ago

yke.. sy mcm awk jugk.. tp lps on atibiotik dlm smggu bru baik.. dri first trimestr smpai secnd trimester.. cuba buat rendmn faraj tu x