TANDA BERSALIN

Hi mommy sekalian. nak tanya, ada tak jenis orang yang nak melahirkan tapi takda tanda seperti ketuban pecah & cairan kental campur darah & warna coklat keluar? risau tak tahu apa-apa sebab 1st time mom ni. #bantusharing #38week2day

9 Balas

selalu akan ade tnda sis..sis jgn rsau msti akn keluar tnda2 nk bersalin cma lmbt atau cpt je.mcm sy 38miggu keluar lendir campur darah keluar sikit je.smpai la usia kandungan dh msuk 39minggu 6hari.mlm tu sy rsa mcm nk berak g tnds x berak pun bila nk bgun tu air ketuban pecah..trus g hospital jln dh 4cm dokter pakar scan dia ckp bby besar anggaran dlm 3.8kg atau 4kg trus kna emergency czer..28/10 bru bersalin..

3y ago

hai sis nak tanya .. anggaran bby dlm 3.8kg atau 4kg kan ,bby kluar berat yg sama ke sis? 😊

sy kbtulan kena check msa 39w 5d(15/9/21) sbb x brsalin lg..check kt kk scan skli bby lbih 4kg doc trus buat surat refer pakar hri tu jugak..smpai kt PAC check ctg doc tye x rsa sakit ke sbb jln dh bukak 3cm..sy ckp mmg x sakit ap..cuma bby ngeras2 je..hri tu jgk sy brsalin tp sy pilih czer sbb sjarah sy preggy bby besar2..

Bagi saya tak semua orang akan turun tanda sis, macam saya dua² anak saya overdue. Kena serah diri kat hospital, anak 1st kena induce, anak 2nd masa serah diri jalan dh buka 3cm.

sy 6 org ank..5 org xde tande ape2 lngsung sakit or kuar darah or pecah ketuban..just perut mngeras n xsdp nk bejalan..ble g spital dh 5cm y baru ni

3y ago

ikut pg tu sy mmg dh ade checkup klinik kesihatan pg tu..tp naluri sy pn blh rse mcm sy mcm nk brsalin aritu..blh rse cam nk brgerak cam xsdp..mlm tu mngeras makin kerap..misi rase perut n ckp kpale bb dh turun sgt dh..die suh brjge jelh..tu sy tergerak ati g bt ve

Anak ke3 sy takde tanda. Cuma kerap mengeras2 n rasa tak selesa. Bila ke hospital dah 5cm. Masuk LR 14min lepas tu alhamdulillah lahir.

sya pn overdue dh ni..xdak tnda2 lg.. hri sbtu kena serah diri.. brat bby 3.5kg skg.. risau tkt kna czer... tlg doa kn sya...

macam saya takde tanda sis, tapi sakit pinggang teramat sangat sampai tak boleh jalan, pegi hosp dah 3cm

ank frist turun tanda darah ,,ank kedua tiada turun tanda kerap mengeras ,, pergi hospital 3cm sdh

selalunya akn ada tanda