Darah nifas

Hi mommy. Saya sudah 2 bulan melahirkan secara czer. Sehingga sekarang darah nifas saya masih ada. Kdg berwarna coklat kdg berwarna merah -apa patut sy buat ye. Boleh mandi wajib dan solat?#firstmom #pleasehelp

2 Balas

Max. tempoh nifas ialah 60 hari. jika ada darah pada hari ke 61 dan seterusnya, itu darah istihadoh/ penyakit. So boleh mandi wajib, sblm solat sucikan shj darah istihadoh dan ambil wuduk. Darah istihadoh ni kena bgtau doktor untuk mencegah drpd mudarat.

2y ago

oh macam tu. bahaya jiga ya jamu ni. saya ada juga perasan hari tu makan jamu bersalin darah keluar juga cuma sikit sedangkan sebelum tu dah tak keluar. mungkin tak sesuai juga jamu dengan saya. tambah saya memang tak pernah makan jamu sebelum ni pun. terima kasih ya share ilmu & pengalaman.

sama macam saya. kadang coklat kadang merah. tak banyak tapi ada. kadang bila merah ingat period dah start datang tapi hari hari kemudian tu takda pula darah. pening pula fikir bila boleh mandi wajib

2y ago

Td saya tnya nurse kk dia ckp normal. As long bkn heavy period . Yg coklat2 mmg lmbt. Harap kita baik2 shaja ya 😍