hi mommy, nak tanya sikit saya first time preganant and saya dapat tahu saya positive harini. apa yang patut saya buat

hi mommy, saya nak tanya sikit saya first time pregnant and then harini result covid i positive. what should i do mummy?

5 Balas

sy pun +ve tgh kuarantin sndri. first tgk simptom apa yg mommy kena. update dlm mysej. kalau demam, boleh mkn panadol biasa je, itu pun sebiji jika perlu. sy amalkan minum air lemon+madu+cengkih. vit c pula, jgn mkn pil sebaiknya mkn oren sunkist tu je. ubat folic acid, iron semya tu jgn miss ya. utk elakkan batuk & sakit tekak, amalkan minum air lemon + madu td. sy ada dptkan konsultasi doc utk ubat batuk dan selsema. doc ada sarankan yg selamat utk ibu preggy tp ms suami nk beli kt farmasi, dorg xbg sbb sy dh 34 weeks, so sy xjd la beli. amalkan yg natural tu je. alhamdulillah sy cuma demam urat sehari, pastu sakit tekak sehari. skrg dh xd gejala tunggu 24hb ni hbs kuarantin.

3y ago

apapun, sentiasa pantau oksigen, pulse rate & tekanan darah. hari2 kena update. klu keadaan x memuaskan, kena pergi CAC

saya 6 week n positif covid..nk Mkn ubat x berani..time demam saya mandi kerap n lemon pastu lumur 1 bdn n asam jawa..alhamdulillah 1 hari je demam..skrng tgh batuk..sapu je asam jawa kt tekak..bg sejuk..

I pun tgh pregnant & under HSO skrg ni. Boleh ambil panadol kalau dah tak tahan. Cuma jgn kerap. GWS mommy!

Boleh checkup kt klinik and dptkan ubat tambah darah dgn doktor. Jaga kesihatan n tahniah

Pergi hospital cepat2