Over Due utk Bersalin

hi mommy , saya nak tanya klau dah lebih due tu mcam mana beranak normal atau caesar ? Sbb skrang blom ada tanda ² nak bersalin #firstmom

14 Balas

Dulu saya overdue 40 minggu 4hari , masa saya masuk ward bukan sebb ad tnda nk bersalin sebb gerakan baby kurang , saya g hospital n check apa semua ok , tapi sebb masa tu dh overdua 2 hari , dorng masukkan sya dlm ward dan bagitau saya induce untuk paksa bersalin , esknya sya masuk ubat 3 kali . Kali ke 3 lepas msuk ubat tu doc kata klau tkda bukaan jgak kena czer , masa doc cek jalan lepas msuk ubat kali ke 3 bukaan dh 4cm , nurse tolak msuk labour room , dlam labour room doc bgi pecah ketuban supaya cepat bukaan , dh 6-7 cm mcam tu , saya rasa sakit sngt mcam nk terkeluar dh , doc sruh teran tpi masa tu jantung my baby dh down , dh lemah , trus tolak emergency czer . Klau tkda apa2 mungkin masatu dh bersalin normal , tpi dh ad komplikasi mcam tu sya redha ja la bersalin czer asalkn baby sya selamat

Mak sy dlu msa nk bsalin adik bungsu dh overdue ptt dh 40w8d x kluar lgi , lps tu kna induce , Alhamdulillah mak sy bsalin normal 1.8kg Akk sy plk ptt besalin bulan 3.4hb anknya kluar bulan 4.6hb , Alhamdulillah xde induce bsalin scara normal 3.9kg , mula2 nk caesar juga tp dctr dia cdngkn bsalin kg sbb , msa due dh smpai dh bula 6cm lps tu ttp blik jdi 1cm 🤷‍♀️ dctr cek juga kndungn normal , walaupun air ktuban dh pecah , bila cek blik air ktuban msih ade dn baby dlm keadaan baik ehh hujung2 klaur kt hsptal juga cuma lmbt 1 bulan 😑 Kuasa tuhan boleh juga baby tu kluar slmt walaupun dh trlbih 1 bulan ibarat 10bulan dlm kndungan 😖 Ni dctr kt sabah kg mak sy , klau smnjung ni msti dia sru caesar ,

saya overdue 40minggu 1hari .. 4hari kne tahan wad sbb leaking, tapi tak sakit. dlm tempoh 4hari tak sakit bersalin pun, dh overdue pun tak sakit, doktor suruh msuk LB, induce drip air, tak sakit juga 2bag tukar, doktor pun pecahkan air ketuban baru la rasa sakit,tapi bukaan masih 4cm selama 5jam tahan sakit, kali ke dua pecahkan lagi air ketuban yg tu pun baru naik 5cm , last2 doktor bagi epidural je kat saya .. hilang rasa sakit tu tup tup dh 8cm tak sedar pun 😩 alhamdulillah lahir normal.. risau juga kena czer sbb lama sgt baby nak keluar.

Bergantung pd kdaan, selalu bila over due, doc akn induce... Klau masuk ubt pn bukaan still lmbt, bru operate...sy dlu ank first pn overdue jgk 40w7 day bru kuar... Tp xdk la masuk ubt pn,mse g serah dri tu bru buka 1cm,doc bg masa 1 hri lg utk tngok cmne, alhamdulillah esok tu masa nk masuk ubt doc cek lg skali dh buka 4cm,xjd la masukkan ubt, msa on the way blik kt katil wad tu air ketuban pn pecah... Trus nurse tolak g LR... Sis bnyk kn brjln, bnyk minum air masak n kerapkn mndi... Insyaa Allah cpt bukaan nnt...

saya anak 1st overdue 40w 6day , serah diri untuk induce tapi tak boleh sebab saya dr kesan nadi laju kena cek selama 3hari sebab nak tengok keputusan darah , tekanan dan sebagainya .. Alhamdullillah result keluar elok then 2x je induce bukaan still 2cm pastu ada masalah fetal distress so tak dapat normal terus kena emergency ceaser begitulah ceritanya .. Alhamdullillah baby keluar sihat & selamat ..

overdue x tetapkan cara kite bsalin melainkn ade komplikasi pd ibu or bby.induece mybe,if ade mslh lain yg boleh jd sbb ibu kena czer tpksa la czer.sy overdue 41w mase ank 1st,x induce pon.jln bukak penuh dh,tp bby x kuar2 sbb besar.tpksa emgncy czer,kuar sktul baby boy 4.3kg.

2 bulan lalu sya pun overdue juga .. spttnya lahir tanggal 21 .. tpi alhamdulillah lahir tanggal 26 secara normal .. tpi xsilap sya tu depends dri risiko pada ibu dan bayi .. klau jantung bby gerak dngn baik dan ibu pun tiada risiko apa2 .. rasanya normal je

Ada je overdue dgn vaginal birth. Czer ni perlu bila penilaian doktor ke atas ibu dan kandungan yg ada komplikasi semasa daftar masuk, tengah dlm LR,

bergantung keadaan awak dan baby juga sis. pglmn saya anak 1st overdue 40w8d, masuk drip, bersalin normal dan ambil epidural juga.

Saya bersalin 40w1d normal vacuum assisted. Takda tanda pun. Kena induce.