Baby tolak susu sebab tukar puting

Hi mommy, sapa ada pengalaman baby tolak susu sebab tukar puting. Baby saya guna puting hegen slow flow dari umur nb - 6 bulan (semasa dia masuk 4 bulan sepatunya beli medium flow tapi saya tersilap beli slow flow jadi saya teruskan dia puting slow flow sampai 7 bulan). Sekarang dia 7 bulan saya baru tukar ke fast flow tapi lepas tukar ke fast flow dia tolak susu & tak nak minum susu disebabkan puting. Soalan saya : 1. Apa menyebabkan baby tolak puting walaupun jenama yang sama? Adakah sebab lubang puting? Atau baby tak selesa? 2. Baby dah 7 bulan kalau masih bagi puting slow flow boleh ka sebab fast flow dia reject?

1 Balas

Teat size age tu just recommendation. Tak ikut pun takpe. Ikut preference anak. Anak saya guna NB size dari umur 3 bulan sampai setahun lebih. Tak pernah tukar size.