Sekarang 35w5d

Hi mommy nk tanya la ada tak kena cirit birit masa hujung2 pregnant ni.. Itu salah satu tanda bersalin jugak ke ya? Satu hari tu hmpir 6kali sy kena cirit.. Spe ada pengalaman bole share tak.

10 Balas

sye tak de cirit2 lagi tapi hari2 membuang..kalau dulu sblm pregnant,muka sye la paling susah nk masuk jamban tu..seminggu sekali je..kadang2 sebulan sekali sbb sye mmg jenis x lawas,ad rse nk buang bru g membuang...kalau x de,perap smpai ad rse nk membuang? beza jauh dgn suami,dia tiap2 pagi membuang,tiap2 hri plk tu..skrg ni kadang2 sye dgn dia berebut...dua2 nk membuang,toilet kt rumah ad satu je...suami pun jenis x nak kalah? kalau cirit birit teruk sgt sampai lembik badan,sila ke hospital ya..jgn tunggu lama2?

ye tanda2 jugak tu.. tp kalau xde rase sakit contraction lepas tu xde pape kot.. just berjaga2 jela.. mcm sy 28w sy start ptg smpai mlm cirit birit.. dh la tgh bercuti.. dh kacau jadual.. tp pg tu sy mkn sushi pedas.. mslah nye sy seorg je.. sbb sy mmg alah ngan pedas.. minum susu sekotak terus okey mlm tu

Saya ada terbaca yg bila baby dah nak keluar/makin turun, usus kita dah ada ruang semula taklah terkepit mcm masa megandung. Jadi itu penyebab kita makin senang membuang. Saya 6 jam sebelum bersalin mmg membuang kaw kaw sampai kosong ? punca senang meneran pun sama. Tak berlaku berak waktu meneran..

hmm, saya pun masa 35w 3hari cirit.. rupanya sebab susu anmum.. sebelum tu, xpernah disiplin pun minum susu tu, lps tu suami duk ingatkan tiap2 malam.. suami pun try minum untuk dia, satu gelas besar.. malam tu tak boleh tidur dia, cirit.. lps tu saya stop minum susu tu, terus tak cirit..

hi. sy pon mcm tu jugak. time tu da 38w. asyik masok toilet 5 6 kali. sampai sakit2 pinggang. igtkan malam tu sakit pinggang sbb banyak kali ke toilet rupanya jalan da bukak. sampai hospital da 4cm. nurse ckp kalo da ulang alik toilet tu memang da tanda. die nak clearkan saluran sebelum keluar.

Tak sure , macam saya dulu kerap berak tapi ada cirit dalam sehari tu . Berulang toilet la kita ni . Mcm clearkan usus kita laa nak bagi ruang for baby keluar nanti . Tapi 38 weeks jugak bersalin . Kawan saya sama mcm awak , sehari tu berulang toilet dua hari lepas tu bersalin .

2y ago

tq sudo share sis.. sy tkde sakit pun perut mngeras tu ya. tp bby gerak sume ok lagi.. harap tkde pape la ni.

Tak pasti tp pd sy bukan tanda bsalin pun. Sy kena start 36w smpai due. Harini cirit, esok ok, then 3 hari lps tu kena balik. Just kena pantau saja pattern mcm mana. If dh turun bloody show baru la kemas brg pi LR

sy hri tu cirit birit sbb slh mkn. laki bini kena . alhamdulillah just cirit birit je . tkde effect ape ape pn . cuma penat mbuang jela . skrg dh 39weeks lebih . tggu tnda turun je ni

Sy dah pernah tanya nurse . Kalau ikutkan cirit birit tak termasuk 3 tanda bersalin . Tp pengalaman sy bbrp hari sblm pecah ketuban sy kene cirit birit . Lepastu bersalin .

saya hari itu pon macam ini, salah satu tanda nak bersalin