Tachycardia

Hello mommy ? Nak Tanya ,saya dh 32weeks tapi jantung masih berdebar BP saya 122 , sebelum ni dh masok ward , dhtu discharge , tapi jantung masih 1++ .. diorang hospital sahkan saya tachycardia(jantung berdebar) masa mengndung, nak tnya apa solution saya perlu buat ? #SeriusTanya #bantujawab #bantusharing

8 Balas

Sama macam saya sis baru lepas keluar wad minggu lepas sbb tachy. Kebetulan minggu tu penat sgt sbb balik kenduri esoknya minum air gula pertama kali (28w) dan misi & doktor check mesin dgn manual jantung saya 107-122. Masa tu jugak naik ambulans masuk wad 3 hari. Haha. Masa kat wad buat ecg 2 3 kali, echo tp alhamdulillah jantung saya okay. Doktor kata mungkin sbb kurang rehat, tak cukup tido. Sis kena banyakkan rehat, jgn banyak berjalan sgt. Tido kena cukup. Kalau jantung kita takde masalah, insyaAllah nadi kita pun akan normal. Semoga dipermudahkan urusan sis.

3mo ago

Aamiin ..

sy dh msk 3rd trimester trs bacaan bp x normal pstu heart rate laju, terus seminggu berkg kg hospital, mujur la xkena beranak awal. huhuu kena buat test ecg, echo dgn ct scan, alhamdulillah semua okay. doc kata maternal tachycardia. alhamdulilah, selepas beranak semuanya back to normal .

jgn stress je, sy hjung² pregnant jantung asyik tachy je, seminggu 3kli g kk buat ecg .. tp scan bby semua okay, doc ckp sy takut nk beranak tu je 😅 n alhamdulillah baby semua okay, skrg dh 5bulan pun 🥰

jgn la sampai beranak awk tachy mcm sy kena tahan 4 hari lps bersalin dlm ward tu pun merayu nk balik.mcm tikus makmal dh kt ward tu, sy jantung laju sbb anxiety tp sy tk ckp pun kt dr sbb nnt lg mcm2 dia buat

Nk tnya..hari2 n tiap masa ke jd berdebar? Sbb sy kdg jntung lju jgk tp bbrpe saat je..pastu sendawa…gelisah, sllu fikir bkn2..

3mo ago

Smpai jd anxiety dibuatnye..bila jdi je confirm overthinking n negative

Saya setiap kali checkup dkt kk memang heart rate n bp tinggi sampai kena warded. Dgn hb low lg tapi dah masuk trim3 ni dah ok sikit

moga cepat sembuh sis. ECG cantik tak? dah cuba practice deep breathing?

3mo ago

betul. Sy ada gerd. Kalau salah makan mmg akan jadi berdebar2 sgt. Bila dah urut2 keluarkan angin n pantang makan, jd ok balik.

Semoga cepat sembuh sis.