Rasa gatal dan pedih

Hello Mommy to be. Nak tanya, ada tak yg macam ni? Gatal area leher atas dada. Dua2 saya kena gatal macam ni lepas tu masa mandi rasa pedih je. Kenapa eh? Ni ruam ke? 😅 maaf laa sebab sebelum pregnant ni tak pernah gatal macam ni. Cuma gatal dekat leher je tapi tak da bintik2 merah macam ni dulu. Dekat lengan saya pun ada gatal juga. #ingintahu #bantusharing

Rasa gatal dan pedih
27 Balas

sy pun awak . gatal tangn .. sampai berdarah sbb tak tahan gatal tu . sy garu . ada waktu dia dtg gatal .ada masa dia ok je . bgthu nurse kat kd pun. dia tkde bg ubat sapu ke apa . jd tahan jela .

1y ago

sama laa.mcmtu jgk . spu vicks pun tak jln nk bg reda gatal

Saya pun pernah kena gatal2 macamni. Dekat perut paling teruk sampai jadi parut hitam saya garu2. Lepastu saya beli minyak palmers utk itchy skin, sapu hari2 baru okay hehhe parut pun makin pudar.

1y ago

Ada je awak. Saya beli kat guardian je minyak tu.

sy alamai skrg..celah peha..kn pns..naik biji² gatal..stress..hahah..pregnant sblum ni xpnh kna..kli ni kena..harap hilang la..malu aih nk bersalin nt dgn keadaan cm tu🤭🤭

Sy pun ad jgk sis. Tukar sabun antabax sensitive skin. Lps mnd keringkn bdan, pkai bedak badan. Kurang dh. Nak2 sy ni x boleh berpeluh, bila berpeluh je naik ruam hbs smua nk garu.

1y ago

Sama sis. Memang tak boleh bpeluh dia terus je gatal. Nak tak nak tpaksa garu jugak sebab tak tahan. Masa mandi memang bpedih terus laa 😅

alahan ni sis..saya pon hari tu kena jugak masa awal2 pregnant...dan tangan saya naik macam biji2 air kecil mcm tu...dekat badan saya naik bintik2 merah

1y ago

Ouh yeke 🥲 gatal sangat tau. Kalau dah tak tahan tu memang sy garu je 😅

alahan sis, sy pun kena, masa awal pregnant, dri upt samar², dlm 2minggu jugak gatal² smpai la upt sy jdi gelap, bru hilang gatal²

1y ago

Tak boleh kena peluh. Terus je gatal 😅

Saya pun sama. Time pregnant lah satu badan gatal. Sdap je garu. Tp nt tggal kesan pulak. So sy buh bedak je sapu sapu bg hilang gatal.

1y ago

Ya awak. Tu juga yg sy risau kalau ada tinggal kesan. Takut jadi hitam pulak kesan nya. Nasib baik tadi ada pergi klinik nak scan sy ada tanya doktor tentang ni. Terus dia bagi ubat sapu. Harap laa ubat sapu tu bkesan.

saya pn kena di pelipat & kaki. Tp nye sy tgh pantang. Konfius jugaaa nk buat ap. Kadang gatal kadang bolehh tahan. Apa perlu sy buat ?

1y ago

Saya pun kena di pelipat tangan tu. Tapi di kaki takda. Memang tak boleh kena peluh langsung sebab dia terus je gatal. 🥲 saya pun tak tau nak buat apa sis. Nak tunggu jumpa doktor tanya apa perlu buat.

Ni sebab perubahan hormon mengandung sis.. try mintak ubat dekat dr kat kk atau beli dgn farmasi..

1y ago

Ok sis. 🤗

sy tgh kena mcm ni . sampai ke kaki . jahanam di buatnyaaa tp kena time 37weeks niii

1y ago

Ouh yeke. Sy 12weeks kena ni. Tak dapat tahan memang kena garu jugak