Kepala baby lonjong

Hi mommy macam mana cara ye ? Kepala baby saya lanjong dan saya takut nanti besar nampak lonjong tuh ? Baby baru lahir 6 hari , Macam mana cara yew nak bulatkan

2 Balas

Anak first sy lahir pun kepala dia jadi lonjong. Sy ada terbaca satu artikel dekat FB. Nak dapatkan semula kepala baby jadi bulat cantik, elakkan guna bantal dekat kepala baby utk seberapa lama yg boleh. Dan dalam masa yg sama masa mandikan baby sy akan urut kepala baby secara berputar sambil berzikir dan dengan niat nk dapatkan bentuk kepala baby yg cantik. Alhamdulillah berhasil, kepala dia elok bulat cantik. Sampai skrg anak sy dah hampir umur 2tahun tidur tak suka pakai bantal. Disebabkan sy tak pernah ajar tidur pakai bantal

Kepala lonjong mungkin disebabkn prolong labour atau guna vaccum itu normal. Amalkan usapan/urutan lembut di kepala bayi terutama di bahagian lonjong tu setiap hari..insyaallah akan kembali bentuk bulat tp ambil masa sikit.