7weeks++ buku pink & scan

Hi mommy. I nak tanya, weeks ke berapa perly scan utk tgk baby & bukak buku pink ye? Then.. normal ke pregnant xdak alahan, breast xsakit, just letih n mengantuk saja#firstbaby #ingintahu

15 Balas

sy pun 8 weeks belom scan belom bukak buku pink. nt la 10 weeks baru gi scan dan buka buku pink. alahan teruk² takde. breast je sakit kat puting. rasa malas dan tak suka buat kerja² rumah. just makan, ddk, tidor. tu je la 😹 dari segi makanan agak memilih. ada yg boleh makan ada yg tak. susah sikit la bab makan tu. kalau dlu sebelum preggy bedal je apa apa tolak batu kayu. ni dh bawa budak. dia mcm pilih2 makan. 😅😅😅

Hi, 8weeks dah boleh scan. Saya scan waktu 10weeks. Masatu dah ada heartbeat. Lepastu boleh book appt utk buka buku pink tapi jangan lewat sangat nanti nurse bising. Takda alahan tu normal. Tak semua badan sama. Saya pun takda alahan teruk2 sekadar loya tapi tak muntah pun. Sakit breast dan cepat penat saja.

buka buku pink seeloknya tak bole lebih dari 3bulan..nnti nurse marah..sebab kalau lebih takut ape² jadi kt baby..saya pon normal mcm sis jgk takde alahan..tp letih dgn ngntuk tu mmg xbole bawak bincang..sy skrg tgh prengnant 3bulan..still xde alahan...

I scan 6w dah nampak heartbeat, scan swasta. Dua klinik pergi dua Dr suruh bukak buku. Ikut badan memasing ade cepat nampak ade yg lambat. Normal je takde alahan, breast taksakit. Saya pun takde alahan breast pun taksakit.

masuk 8-12 boleh dah buka. and normal kalau tak ada alahan. saya dulu 1st trimester langsung tak ada apa-apa. masuk 2nd teruk sikit. tapi lain orang lain pengalaman. ada yg sampai bersalin pun tak ada.

selalunya 8-12 weeks boleh buka buku dah.. smua ibu xsama.. ada yg langsung xda alahan msa mgndung.. ada yg awal2 mngndung dah ada alahan.. ada yg msuk weeks ke 8 & keatas baru kluar alahan..

Saya pun 7weeks masih belum bukak buku pink. Dr suruh datang semula masa minggu ke-10. Alhamdulillah tak ada alahan, cuma ada masalah sembelit and angin tak lepas 😅

sya scan 8w dah nmpak janin dgr jantung baby . Buka buku 9w , alahan 7w ada dah smpai 15w lpstu dah ok cuma asyik pening2 mcmtu jee kna bnyak rest ☺️

Normal awak. Sy ank 1st n 2nd xde alahan langsung apa happy journey je. Tp yg ke3 ni .. kus semangat dugaannya😅 sy buka buku time 8 weeks

nak alahan lepas scan nampak baby n heartbeat tu in Shaa Allah dtglah dia alahan. sekarang rilex rilex dulu....