Sakit contraction macam mana ?

Hi mommy , boleh share tak sakit contraction macam mana ? ? #36week2day #firstbaby

52 Balas

Mcm segugut.. klu biase ngn segugut tau lh rase dye.. bila segugut dtg kn kite rase sakit kt ari2 berdenyut2 Pasto rase mcm bnde trbukak + berdenyut2 je kt miss v toh.. makin lme Makin sakit smpi dh 7, 8cm to X blh bwak bincang baby nk kelua sngat nnt rase mcm kne tendang2 kt miss v toh dh lh rase berdenyut2 nk koyak + miss v mengembang + baby tendang2 nk kelua sngat.. ade org yg smpi angkat punggung SBB nk tahan sakit to yg koyak bnyk toh.. nenek sy Aja time baby dh nk Turun sngat time kite baring toh tangan pegang lengan kaki punggung jngn angkat nafas control.. kurang sikit sakit dri pegang besi tpi katil toh.. tp sblom 7,8cm to sy dh Lupe pasal petua to nasib hub masuk labor room ingat kn.. 😅😅😅 klu X mau trcabot besi katil to.. tp percaye lh sakit to hilang lps baby kelua.. tros lega.. lega habis puasnye.. nak2 doc bg tngok baby bejurai air mate.. hilang dh sakit..

Sakit rasa mcm kejang senak freeze satu badan mcm kena tekan 😂 tarik2 besi katil sampai lepas bersalin pun sakit tangan rasa lagi hahaha. Masa saya dlm labour room, midwife ajar jgn tahan contraction tu. Cuba salurkan/layankan ke arah bawah badan supaya bukaan cepat. Bukaan saya lompat 5cm terus 9cm dalam masa 1jam. Kalau tak duk 5cm jeeee dah 6jam. Semoga selamat semuanya ya 😘

5y ago

Sy pulak dlm 1jam 2cm trus 9cm.. masok ward xsmpai 20min trus kena tolak masok labour room.. then xsmpt pun tkr katil, dpn pintu labour room tu je beranak.. then Yg sy ingat masa bsalin tu sis, nurse kata tarik nafas n jg meneran dulu kalau x nak byk koyak.. fuh masa tu baru fikiran stabil n tarik nafas masa contraction 😂 kalau d dengar koyakan tu mmg nk teran je rasa ..

Sakit dia nak duduk baring miring berdiri serba salah je posisi rasanya hahaha semua posisi masih sakit, tapi bila sakit nak meneran dah tu yang best sebab kita fokus pada nak lahirkan baby yang comel tu je. Sakit contraction tu yang tak tahan lebih lebih lagi bila kena induce ubat😂😂😂 org kata induce ni 5kali ganda sakit dia banding tak kena induce.

Nnti bila sis dh melahirkan anak, sis faham kenapa rmai ibu2 yg x boleh gmbarkan rasa sakit contraction..😊😊. Klau tgh contraction mmg dh x fkir apa, yg pnting anak lahir selamat. Klau sy dlu rasa sakit tahap yg smpai rasa susah nak bernafas😂. Kena tarik nafas dlm2 than hembus. Nnti awl bulan 12 ni merasa lgi sakit contraction.😊

induce lagi sakit, sebap induce sakit berterusan, x mcm contraction biasa. contraction biasa akan berhenti kejap2 lg. tu pun nurse ckp, masa bersalin anak first, doc nak admit ward & induce esoknyaa. tp malam tu pula tiba2 lendir + darah banyak sangat. dan bersalin mln tu juga. syukur x kena induce.

5y ago

Ohhh.. hehe sye 3org ank smue xpnah kluar lendir n darah.. sakit dlu, then g hospital dktor check jln, bru lah rsa kuar air n drah smue.. 🤭🤭

Xleh nk ckp cmne sket nye .. Setengah owg ase nk berak .. Ade yg sket perot .. Tp sye 2 2 anak sket bhgian pinggang .. Sket nye hnye Tuhan je tawu .. Mcm dipatah2 kn tulng 2. .. 2 lah pengorbanan seorang ibu .. Atas rezeki sket kejap xpelah .. Kne yg sket berhari2 2 .. Lgiilah ...

Skit yg xblh nk cita mcm mana rasa nye 😅 masa skit tu sy rasa mcm xnak la mgndung lagi 😂😂 n Alhamdulillah sy rasa skit tu brapa jam je sblm delivery.. tp bila bby kluar je, mmg hilang trus rasa skit tu.. In Shaa Allah, semoga senua urusan sis2 yg tggu hari ni dpermudahkan

saya rasa sakit macam nak buang air besar . macam sembelit tu.. penat cakap dgn nurse yg saya nak pergi toilet,nak buang air besar.. tapi nurse kata bukan.. tu tanda baby dah turun.. dia bagi preasure kat bahagian bawah perut kita..

Susa nak ckp,dlu Sy 1st baby sampai besi katil boleh tecabut,haaaa sakit tu 🤣🤣,but don't worry sis,sakit tu kejap ja,lepas nampak baby lahir happy x ingat dah sakit..🥰

Rasa nak muntah, menggigil, sakit perut yg tak pernah rasa. Sy setiap bulan senggugut tahap yg kena makan panadol dan muntah bila period. Sakitnya lebih dr itu :( nikmatnya