Baby kerap tersedak

Hi mommy's, baby Sy 3m , kerap tersedak time menyusu, normal ke mcm tu ? Bby fully df n susu tak Laju pun .. tp kerap betul tersedak .. risau lak lme2 .

4 Balas

sama. tp mcm sy dpt rasa susu tu turun. rasa kebas. bila susu turun,dia hisap, mcm trkapai2 . tak tahu la laju ke apa.laju mungkin?. sbb rasa kebas tu skejap2 datang. bila susu slow,dia rilex je. bila time kebas tu datang, sy trus tinggikan kepala bby,betulkan kdudukan sy,then pgg breast btul2 pastikan tak tutup hidung dia. kan kalau x dia nafas guna satu lubang hidung je. lgi 1 tenggelam dgn breast. dan sy standby untuk cabut kalau dia xselesa/reject.. kadang dia reject ambil nafas skejap. kadang dia teruskan nyusu .kalau dia reject tolak guna lidah, sy kasi dia ambil nafas dulu,then sua balik. yg penting masa nyusu tu kne fokus kt bby. sy kalau nyusu takde buat benda lain. mmg pandang je bby pastikan dia selesa n smpai lepas puting sendiri

1y ago

Sama dengan saya. Saya pun akan buat benda yang sama. Tapi kalau laju sy akan buat peace lock dkt breast utk slow kan flow tu. Sebelah breast lg dh kebas rasa mengalir. Nanti dh besar baby akan tau control. Skrng dia still learning process.

Anak sy slalu skip ambil nafas, pstu mula tkapai kapai tsedak. So bila menyusu, sy perhatikan or dgr dia punya nafas, nampak telan x ambil nafas, sy kuis kuis hidung dia sambil sebut nafasss. Lama2 kalau dia mcm tu jgk, sy sebut je nafas dia da tahu

1y ago

Ni macam mana sis? Bagitahu dia suruh nafas ke? Anak brpa bulan?

Kadang2 susu Kita tak laju pun baby tersedak maybe lambat menelan air susu dlm mulut atau kedudukan posisi kepala baby ketika menyusu salah

2y ago

ooo. .mcm tuu... oke2 baik.. terima kasih ye..

Hai. Mungkin posisi bayi tu. Cuba tegak kan sedikit.