Suntikkan perancang

Mommy, anak i yang first czer. Lepas tu i nak gap kan kelahiran, so i ambik suntikan perancang. Terlebih dahulu, i just tau suntikan perancang tu better compare to makan pil, iucd and implenon dari kawan-kawan i yg czer jugak. After 4 month i baru perasan, rambut i kerap sangat gugur sampai husband pun tegur sbab banyak sangat yg gugur n jatuh kat lantai. Boleh tak i nak tahu, macam mana ibu yg czer and ambik suntikkan ni tangani isu macam tu eh? Ada ambik apa2 supplement ke?#ingintahu #bantusharing #firstmom #firstbaby

3 Balas

saya ambil suntikan depo dan saya punya symptoms tak period, muka naik jerawat sikit & rambut gugur. nak salahkan suntikan sepenuhnya pun tak boleh jugak sebab by the time 4bulan selepas melahirkan mmg hormone kita drop & akan sebabkan rambut gugur melampau (jgn risau tak selamanya gugur, bila hormone dah stabil semua kembali normal). kalau exclusive bf mmg tak akan period selama beberapa tempoh bulan . setiap badan react differently dengan hormone. saya cuma rely on hair tonic sahaja sekarang, walaupun gugur banyak tapi rambut baru still tumbuh. satu lagi saya baca ambil supplement magnesium jugak utk atasi rmbut gugur yg terlampau.

1y ago

Boleh tahu x hormon magnesium tu nak dapat macam mana? Kalau kat farmasi kena bagi surat Dr ke baru dia bagi beli?

Sebenarnya, normal rambut gugur pada bulan ke-empat bersalin sebab hormon estrogen berkurangan tak kisah samada ambil apa jua perancang atau tidak. Cara saya atasi dengan potong rambut pendek dan guna syampu dan conditioner sesuai. Bulan ke 7 bersalin, anak rambut dah melebat. Syukur.

Normal rambut gugur anak 4-5 bulan ni. Saya amik pill. Gugur teruk rambut saya.