Vaccine Covid-19

Hello Mommy.. ada tak mommy sni yang blm cucuk vaccine c19? Sy stress la bile ade kwan tu mcm nak salahkn kite plak x ambil vaccine c19, awl mulanya memang plan nak ambil lepas bersalin , tapi sebab kes ibu hamil dijangkiti meningkat, sy terus register, tp bila dah tiba giliran tu ,doc dah x suggest sbb kandungan dah lebi 32minggu 😢😢😢.. So tpksa ambil lepas bersalin.. tp ada kwn2 ni saje buat kite makin stress , mcm nak slhkn kite kenapa tak ambil, bahaya, smpi buat kite stress sgt2, bukan nya dia bagi semangat, tp bkin buat kite takut.. sedih plk ada kwn2 mcm tu.. #firstbaby

10 Balas

haah btul. Insya Allah tak ada masalah utk vaksin. Sy dos pertama masa 34w 4 days dan baru td settle dos kedua, 37w 4 days. nurse yg check up kt KK yg daftarkan utk fast lane ibu mengandung. masa di ppv sy tanya doc lg skali, btul ke boleh vaksin sbb kandungan dah 34w. Doc kata boleh takde apa. Alhamdulillah syukur sy dah complete dan tak ada kesan sampingan buruk, cuma lenguh tangan saja. Smoga dipermudahkan urusan smua ibu hamil utk mendapat vaksin ni. Amin Ya Allah

3y ago

okay sis..sy dah dpt appt 1st dose ni, tarikh genap 37minggu..sbtu..

sebenarnya bukan kawan tuu salahkan sis,maybe die lebih kepada risau kan sis..Yelaa daftar vaksin nie bukan benda baru,mungkin kawan tuu tertanya2 kenapa sis xdaftar vaksin sebelumnie.Jangan banyak fikir sangat okay?Moga segalany dipermudahkan.

saya pun kalau ikutkan nk vaksin lepas bersalin tapi disbbkan kes ibu hamil dijangkiti nurse tanya nk daftar vaksin ke tak suami pun izinkan sy vaksin, baru daftar tak thu bila dapat. sis doakan je baik2 mudahan dipermudahkan urusan bersalin nnti.

3y ago

sis dah brpa minggu skg? sy dah dpt appt vaksin, genap 37minggu ni cucuk 1st dose.. kta doakan xda effect yg bhya..

Nurse baru call saya dah ambik vaksin ke belum ? Saya jawab belum sebab kandungan dah masuk 35 minggu . Tak boleh ambil vaccine . So nurse suruh saya ambik vaksin after bersalin .

xpe sis.. xlama dh tu nk besalin, nt pas besalin je terus mntak gn nurse/doc ye.. hiraukan je apa org nk kata tu, ckap je dh doc yg sarankan mcm tu

kompius jap.skrg ad yg ckp boleh ambik vaksin smpai 37 week pun boleh lg.tp ad prg ckp x bole..sy dh 35 week.dh 3 kali cncel vaksin.tkot tk leh vaksin dh.

3y ago

Sebaiknya bertanya pada Doc sis. Jangan dengar ckp org lain yg bukan dlm bidangnya. huhu

kali ni dh tkde limit, 36 minggu pun blh vaksin lg. klu stress sgt cuba walk in kt mana ppv berdekatan..

3y ago

Sy mula2x tu tanya Doc juga. Doc kata takpe je kalau amik lps bersalin. Tp tiba2x masa check up 33 w Doc yg sama jgk suh sy ambil cepat 😅 Pantas nurse masukkan data sy, dan seminggu lepas tu terus dpt panggilan utk vaksin. Masa tu dah 34w 4 days. Dos kedua baru dpt td, usia kandungan dan 37w 4 days. Syukur tak ada kesan buruk sampingan kecuali lenguh tangan shj. Alhamdulillah

32w boleh ambik vaksin lagi. call kk berdekatan bgtau awak nak vaksin secepatnya. nnti kk akan bantu

3y ago

Btul. Sy pun nurse yg bantu daftarkan sbb ibu hamil ada keistimewaan utk dapat cepat.

boleh sis. 32 mnggu boleh lg vaksin.